avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 467 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Evacuare din casa nationalizata !
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Evacuare din casa nationalizata !

Am si eu o intrebare:
Tatal meu in varsta de 87 ani, care este chirias intr-o casa retrocedata, a pierdut si recursul in procesul de evacuare intentat de catre proprietar. Chiar daca sentinta este definitiva motivarea nu a fost inca facuta, poate si datorita faptului ca pana la 1 martie nu se fac evacuari pe timp de iarna, oricum tata nu mai locuieste acolo, am eliberat deja casa.
intrebarea este: cum procedam deoarece proprietarul nu este in tara si desi am luat legatura cu reprezentantul legal al proprietarului acesta sub promisiunea ca-l va anunta nu ne-a dat nici un raspuns, si au trecut deja doua luni de zile.
Care este procedura oficiala de predare a casei? Am inteles ca se face un proces verbal intre parti(?). Noi am reziliat si toate utilitatile care erau prin contract pe numele tatalui meu!
O alta problema ar fi aceea ca pierzand procesul tata ar trebui sa plateasca cheltuieli de judecata, iar suma ceruta este foarte mare. Se poate cere amiabil, eventual scrie in procesul verbal de primire, ca datorita faptului ca este de buna credinta si nu a asteptat punerea in aplicare a sentintei, proprietarul sa-si retraga pretentia privind aceste cheltuieli? Este legal? Trebuie autentificat de notar acest proces verbal?
Mi-ar fi de folos daca totusi proprietarul va dori executarea silita privind suma datorata?
Cu multumiri!
Cel mai recent răspuns: andreigrigoriu , moderator 13:56, 19 Februarie 2014
Stimat forumist,

Ca principiu, obligatia stabilita printr-o hotărâre judecătorească se execută de bună-voie, ce ați și făcut.

Per a contrario, doar atunci când această obligație nu este executată benevol, dispozițiile hotărârii - evacuare - se aduc la îndeplinire prin procedura executării silite.

Astfel, în mod clar, va trebui să înștiințați creditorul obligației despre eliberarea imobilului, pregerabil în scris. În acest sens puteți redacta un act. Ca o consecință a executării obligației de bună-voie, nu mai puteți fi obligat la plata unor sume de bani cu titlu de chaltuieli de executae.

Totuși, este necesar să aveți în vedere că respectivele cheltuieli de executare nu reprezintă cheltuielile de judecată la care instanța v-a obligat.

Prin urmare, obligația dvs are două planuri.
- aspectul evacuării, care înțeleg că s-a realizat,
- aspectul sumelor datorate cu titlu de cheltuieli de judecată, sume care pot fi urmărite și executate silit, în mod distinct de obligația de a lăsa imobilul în posesia proprietarilor.

Dacă creditorul obligației privitoare la cheltuielile de judecată renunță expres, în scris eventual prin declarație autentificată, nu mai le poate recupera, dar este un drept al celor care au câștigat procesul, independent de evacuarea dvs.

Astfel, dacă nu este de acord cu renunțarea la acest drept, va trebui să îi achitați cheltuielile de judecată, în caz contrar, putând fi executat silit pentru acestea.

Cu stimă.
Ultima modificare: Miercuri, 19 Februarie 2014
andreigrigoriu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Evacuarea dupa executarea silita marius0023 marius0023 Cine suporta cheltuielile cu evacurarea fostului proprietar cel care a pierdut apartam sau noul propriet si care sunt aceste cheltuieli(onorariul, executorul ... (vezi toată discuția)
Intrarea in posesia unui apartament cumparat la licitatie popra popra Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea situatie. Recent am cumparat un apartament scos la licitatie publica in urma unei executari silite, maine ... (vezi toată discuția)
Apartament din executari silite anonimiu anonimiu daca cineva achizitioneaza un apartament din executari silite cum intra in posesia contractului de cumparare.Cine apare ca vanzator in contract si semneaza ... (vezi toată discuția)