avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 822 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... proces de incredintare,adoptie
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

proces de incredintare,adoptie

Buna ziua

Va rog sa mi dati un sfat cu privire la problema pe care o voi povesti.
Acum ceva timp am avut o relatie cu o femeie maritata dar despartita,fara divort, de sot de vreo 3 ani,eu find insurat dar problema asta nu mia afectat casnicia sotia intelegand problema,femeia a ramas insarcinata si urmeaza sa nasca,iar datorita faptului ca nu are posibilitati materiale pt. a creste copilul mia cerut sa l cresc eu.
Eu si sotia mea am hotarat sa crestem copilul. Problema este daca eu pot fi trecut ca tata in certificatul de nastere,la primarie mi au spus ca sotul mamei trebuie trecut desi acesta nici nu stim de unde sa l mai luam si nici nu cred ca l intereseaza copilul, iar cei de la protectia copilul mi au zis ca tatal natural este trecut,deci pe mine,
Intrebarile mele sant :
CINE ESTE TRECUT CA TATA PE CERTIFICATUL DE NASTERE SI CARE AR FI PASII URMATORI PENTRU A ADOPTA SOTIA MEA COPILUL ?

CE TREBUIE SA FACEM PT. A BENEFICIA SOTIA DE DREPTURILE DE CRESTERE A MINORULUI PANA LA 2 ANI (dat find faptul ca adoptia dureza iar copilul va fi crescut de ea)?

IN CAZUL IN CARE NU SANT EU TRECUT PE CERTIFICAT CE TREBUIE SA FAC MAI DEPARTE?(desi mi se pare absurda treaba deoarece atat timp cat eu si mama recunoastem ca eu sant tatal nu stiu cum poate fi trecut altul)

VA MULTUMESC PT. RABDARE SI ASTEPT RASPUNS CAT MAI CURAND

Cel mai recent răspuns: Serban Tanase , Consultant asigurari 20:01, 21 Aprilie 2009
Intr-adevar, cei de la primarie v-au spus ceea ce este corect , deoarece art. 53. C. familiei prevede,,copilul nascut i n timpul casatoriei are ca tata pe sotul mamei ", neavand relevanta despartirea in fapt a sotilor sau declararea disparitiei sotului. .de aici rezulta ca stabilirea filiatiei fata de tata se face prin dovad nasterii copilululi i n timpul casatoriei. Exista insa o actiune prin care tatal poate tagadui paternitatea copilului- actiunea i n tagada paternitatii, care poate fi introdusa in termen de 6 luni de la nastertea copilului.
In prezent insa se considera ca aceasta actiune poate fi pornita si de mama copilului,de adevaratul tata. ca si de orice persoana interesata. Mai exista si o alta p rezumtie legala, aceea a timpuluiu legal al conceptiei, atunci cand se doveste ca este imposibil ca sotul mamei sa fie tatal copilului,pe baza unor calcule , cat si pe baza altor imprejurari, cum ar fi relatiile adulterine ale sotiei.
Pentru recunoasterea unui copil conceput si nascut i n afara casatoriei exista ,,recunoasterea de paternitate", iar copiluyl astfel recunoscut, va avea filiatia stabilita fata de tatal care a facut recunoastere, insa el va avea situatia juridica a unui copil din afara casatoriei.
in cazul in care veti reusi sa faceti recunoasterea , exista de asemenea o interdictie in lege ,, adoptia este oprita intre parintele firesc si copilul sau".
Va multumesc pt. raspuns si imi cer scuze ca nu prea am inteles termeni folositi in totalitate deci miar fi de folos sa stiu daca in cazul in care la maternitate voi fi, cum e normal,trecut ca tatal natural iar sotul mamei nu apare nicaieri si nici nu e de gasit eu voi putea merge la primarie impreuna cu mama pt. ai face certificatul pe numele meu, cu acordul mamei fireste?
puteti recunoaste copilul oricand, inclusv prin testament.
Multumesc de raspuns.Problema e daca copilul poate trece direct pe numele meu dupa nastere in cazul in care nu se inpotriveste nimeni eu find tatal natural iar mama nu este momentan divortata.
Numele de familie se declara de comun acord la oficiul de stare civila daca sunteti dv. trecut in actul constatator al nasterii emis de maternitate!!!De drepturi beneficiaza mama copilului sau dv.!!!Deci intrati in concediu 2 ani!!!Daca cei de la primarie nu sunt de acord atunci trebuie sa urmati sfaturile userului studentica.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nume copil dupa casatorie Cornelia G Cornelia G Daca un barbat se casatoreste cu o femeie care are un copil,copilul trece automat si el pe numele barbatului dupa cununie?Daca nu care sunt posibilitatile de a ... (vezi toată discuția)
Când se poate face tăgada paternității de către tatăl biologic (cetățean străin)? myamya myamya Buna ziua, As dori sa ma ajute cineva care are cunostiinte si ma poate indruma catre un avocat in Bucuresti in tagada paternitatii si care poate fii depusa de ... (vezi toată discuția)
Stabilirea paternitatii - mai complicat dana242000 dana242000 Buna ziua, sunt noua pe acest forum si as vrea sa va adresez o intrebare: sunt in plin proces de divort si custodie cu sotul - in urma casatoriei a ... (vezi toată discuția)