buna ziua
sotul meu are 61 ani si 4 luni,42 ani lucrati din care 12 ani in grupa a 2-a.
as dori sa stiu ce se intampla daca intra acum in pensie anticipata,avand in vedere ca intreprindrea lui are probleme.va fi penalizat sau nu?
Daca anii de grupa sunt in procent de 100%:
Aduc o perioada suplimentara la vechimea in munca de 3 ani(3 luni/an).
42+3=45
Conditii pentru pensie anticipata:
Varsta 60 de ani
Stagiu 43 de ani,fara stagiul asimilat(pensie de invaliditate,cursuri universitare de zi,armata).
Daca cei 12 ani de gr. a II a sunt in procent de 100%, atunci acestia ii aduc un stagiu suplimentar de 3 luni la anul de grupa, adica 3 ani.
Pentru a iesi la pensie anticipata ii trebuie un stagiu de cotizare de 43 ani 1 zi. (42 + 3 stagiu suplimentar acordat pt. gr a II a = 45)
Daca in perioada lucrata ( 42 ani) nu sunt incluse armata si nici facultatea atunci poate iesi la pensie anticipata. ( fara penalizare).
Pt. cei 12 ani de gr. a II a i se reduce cu 2 ani si 6 luni varsta pt pensie de limita de varsta (poate iesi la limita de varsta la 62 ani si 6 luni).
buna ziua si multumesc pentru raspunsuri.
sotul meu si-a depus dosarul la casa de pensii si i-au inapoiat adeverinta de gr a-2-a,in procent de 100%, au nevoie sa se specifice ca pt grupa s-a platit cas-ul diferentiat pe grupe de munca si atunci nu va fi penalizat.
sotul meu s-a dus la intreprindere si de acolo i-au spus ca nu exista asa ceva sa nu fie penalizat indiferent de faptul ca are 42 ani de lucru,12 ani gr 2 -procent 100% si cas platit diferentiat.Eu as vrea sa stiu cine greseste casa de pensii sau cei de la intreprindere
va multumesc anticipat
Probabil adeverinta nu e intocmita conform prevederilor legale. Pe adeverinta trebuie specificata baza legala a incadrarii in grupa + procentul + actul in baza caruia s-a facut incadrarea ( proces verbal nr. , decizia Consiliului de Administratie etc - exista model la casa de pensii).
Daca a lucrat in conditii deosebite dupa 01.04.2001 se vede pe adeverinta de stagiu de cotizare.
Buna ziua,revin in discutie cu o noua problema.Sotului meu i-a fost calculata pensia.Are 44 ani si 9 luni vechime,fara penalizare.intrebarea mea este urmatoarea -avand in vedere ca sotul meu a avut realizarile lunare mult mai mari decat salarul de baza(a lucrat pe santier cu multe ore suplimentare) si contributia pentru pensie s-a facut conform castigului lunar,de ce calculul pensiei se face doar la salarul de baza.,(care e mai mic decat castigul lui lunar)El a avut ani de zile realizat intre 2500-3000lei iar la pensie i s-a calculat doar la 1800lei cat are in cartea de munca.Ni s-a spus ca daca nu suntem multumiti putem da in judecata.Am putea obtine ceva sau e corect cum au calculat ei?
va multumesc anticipat
Am uitat sa precizez ca pensia s-a calculat la 1380lei din care se vor retine sanatatea si impozitul
Pensionare definitiva
Moca
Buna ziua ! Am o nelamurire si as vrea sa ma ajutati cu un raspuns. Tatal meu are 57 de ani si 43 de ani de munca. La ce varsta se poate pensiona definitiv ... (vezi toată discuția)