avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 860 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... Declaratia 392 B pt. 2013
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

Declaratia 392 B pt. 2013

Daca sunt PFA neplatitor de TVA, cifra de afaceri sub 220.000 lei si am ca obiect de activitate numai prestari servicii de consultanta, inteleg ca la cifra de afaceri trebuie sa adun toate facturile emise pe 2013. Inteleg, de asemenea, ca probabil si la cap. IV Livrari de bunuri si prestari de servicii (D392 B) voi scrie aceeasi suma ca si la Cifra de afaceri (cel putin eu asa gandesc). Dar la Cap. V Achizitii, daca eu nu am achizitii ci numai cheltuieli cu benzina si utilitatile (apa, gaz, curent), atunci la acest capitol ce ar trebui sa cuprind?
Am nevoie in aceasta seara de raspuns, maine dimineata la prima ora trebuie sa depun declaratia, dupa aceea plec din tara si depasesc termenul legal de depunere. Va multumesc anticipat acelora care imi vor raspunde urgent. Cu deosebita stima.
Ultima modificare: Miercuri, 19 Februarie 2014
ADILG, utilizator
Cel mai recent răspuns: ADILG , utilizator 15:29, 20 Februarie 2014
La livrari, se trece aceeasi suma ca la cifra de afaceri(facturi emise in anul 2013),numai daca nu ati efectuat consultanta si in afara tarii.
La achizitii ,treceti toate cumpararile efectuate si serviciile de care ati beneficiat,indiferent de natura lor,atat in baza facturilor cu chitanta,cat si in baza bonurilor fiscale pentru carburanti si alte bunuri(pentru care ati intocmit NIR si bonuri de consum).

Va multumesc pentru raspuns si as vrea sa mai intreb ceva :

Eu tin numai Registru Jurnal de Incasari si Plati, nu tin si Jurnal de vanzari si Jurnal de cumparari de unde inteleg ca ar trebui scoase sumele pt. 392 B. Asa ca am scris pt achizitii cam cat am avut anul trecut plus ceva, din care am scos TVA-ul si l-am pus pe coloana lui. Aici am de fapt problema, ca nu am suma exacta si nu prea stiu din ce s-o scot.

Si o ultima intrebare : Chiar e asa de important sa fie excacta suma la achizitii (caci la prestari am adunat toate facturile emise anul trecut, era simplu), avand in vedere ca este doar o declaratie informativa, iar platitorilor de TVA nu li se cere achizitia - e vreo problema daca suma nu este exacta?

Fiind PFA neplatitor de TVA, in sistem real, cu activitate de inginerie si consultanta tehnica (7112), declaratia 392 B trebuie scoasa din programul pus la dispozitie gratuit pe suport hartie dar si electronic - nu stiu daca pe discheta sau CD, oare cum se accepta la finante, caci nu am unitate de discheta?
In mod normal,ar trebui sa intocmiti jurnal de vanzari si cumparari,chiar daca nu sunteti platitor de TVA. Treceti pe un centralizator(document cumulativ)intr-o parte vanzarile si alaturi cumpararile.La vanzari,facei doua coloane:catre persoane cu TVA-cele cu RO si cele fara TVA.La cumparari la fel doua coloane:la prima cea cu TVA,treceti toate actele ce contin TVA,inmultiti valoarea obtinuta cu 24 si impartirti la 124,astfel vedeti cat este TVA din valoarea totala.Apoi scadeti din totalul actelor suma TVA obtinuta ,aceea fiind baza de calcul care se trece la pct.V 1-Valoare; la cea de-a doua cele fara TVA.
Ar trebui ca valorile inscrise in declaratie sa fie cat mai exacte. In mod normal,declaratia scoasa este cu cod de bare,deci nu ar mai trebui si suport electronic.Totusi scoteti-o si pe CD sau stick,pentru orice eventualitate(sa speram ca cei de la Administratia fiscala dispun de cele necesare preluarii datelor de pe aceste suporturi).
Multumesc din nou pentru raspuns.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Declaratia 392b pentru pfa cornelia radoi cornelia radoi buna ziua! sotul meu este pfa in sistem real,am depus declaratia 220 pe anul 2011 si tocmai ce am aflat despre declaratia 392B(e neinregistrat in scopuri de ... (vezi toată discuția)
Declaratie 392 b chiden chiden DACA NU SUNT PLATITOR TVA ,SUNT OBLIGAT SA DEPUN DECLARATIA 392. (vezi toată discuția)
Declaratie 392 DANA LAURA DANA LAURA Buna, nu stiu cum trebuie sa completez decl.392 la o firma care in tot anul 2009 a emis o singura factura care contine avans cf. contract, inreg. in ... (vezi toată discuția)