avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 605 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme privind insolvenţa, ... datorii catre o firma aflata in stare lichidare Reg Com
Discuție deschisă în Probleme privind insolvenţa, lichidarea judiciară şi falimentul

datorii catre o firma aflata in stare lichidare Reg Com

Salut
avem un contract cu o firma aflata in lichidare de catre Reg com (in 10.11.2008 s-a numit lichidatorul conform Certificat furnizare informatii de la registru). Firma ne-a prestat niste servicii de intermediere imobiliara indoielnica (ne-a mintit privind utilitatile etc) dar dupa 2 ani pe fondul crizei ne cer bani pe un contract semnat cu noi.
Dupa intalniri ne-au trimis facturi de pe alta firma, propunand "sa transferam" obligatiile. Asa ne-am dat seama ca e ceva in neregula si am verificat si nu au depus bilanturi din 2004.

Am dori sa ignoram cererile lor si implicit obligatiile. Daca deja s-a numit lichidatorul, ne mai pot actiona in instanta sau pot intrerupe lichidarea prin depunerea bilanturilor? Mentionez ca "miza" adica valoarea serviciilor e destul de mare, cateva zeci de mii euro si de aceea credem ca ar incerca sa salveze firma ca sa ne dea in judecata.

Astept sfaturi/pareri. Cu stima
Cel mai recent răspuns: Carmen Muraru , Avocat 19:16, 22 Aprilie 2009
exista un contract de cesiune a drepturilor si obligatiilor din primul contract. ati acceptat transferul obligatiilor, in temeiul carui act? Ce dispune contractul incheiat cu firma prestatoare (cea aflata in insolventa), cum se face decontarea serviciilor? s-a acoperit procedura ? A emis facturi prestatorul? Din cate vad nu prestatorul a emis facturi ci un tert cu care nu aveti incheiat un raport juridic.
Societatea aflata in insolventa se poate indrepta impotriva dumneavoastra daca exista acte in contabilitatea sa din care sa reiasa ca aveti calitatea de debitor
Astept completari pentru a va putea da un raspuns
Buna
nu exista nici un contract cu firma 2. Pur si simplu ne-au sunat dupa 2 ani, au insistat sa ne intalnim ca sa vorbim, si in intalnire ne-au zis ca au nevoie de bani si ca nu i-am platit niciodata nici noi nici vanzatorii dar ei au muncit etc. Noi am prezentat motivele noastre de nemultumire (ca ne-au mintit ca sa alegem acel teren), faptul ca firma noastra a incheiat pre-contractul pe teren dar nu si contractul final, etc si ca vom discuta cu cei care au cumparat in final (carora le-am cedat avansul platit de noi si dreptul de a cumpara in conditiile stabilite) daca se poate plati ceva pentru "deranjul" lor.
NU S-A SEMNAT NIMIC si nu s-a facut nici un proces verbal, etc, doar o simpla discutie de 30 min.

Dupa cateva zile ne-au trimis prin email scanat o factura, catre firma noastra, dar emisa de o firma 2 de care nu am auzit niciodata. In email ziceau ca prefera "sa se plateasca pe aceasta firma 2".

Contractul dintre noi cu firma in lichidare zice ca trebuie sa ii platim daca ne introduc vanzatorii, daca obtinem PUZ, autorizatie de construire etc (ca ne promisesera si sprijin loca in acest sens). Sa zicem ca partial au ce sa ceara ca ne-au prezentat vanzatorii.
Totusi, nu au emis facturi pentru ca dupa momentul incheierii pre-contractelor cu vanzatorii ne-am certat cand am descoperit ca imobiliarii ne-au mintit (adica pe teren era o teava de gaz si nu reteau de curent era dezafectata) si ca terenul nu mai ne era de folos. Am gasit o alta firma care a preluat pre-contractul si a finalizat tranzacita cu vanzatorii, obtinand de la vanzatori o reducere pentru teava de gaz. Avea firma nu a mai fost in contact cu imobiliarii, ci direct cu proprietarii.
PANA LA ACEST MOMENT NU AM PRIMIT sub vreo forma VREO FACTURA de la firma cu care avem contract. Deci practic nu suntem debitori in contabilitate.
Ce nu inteleg este exact procedura urmata de lichidatori si ce acte primesc ei de la fostii administratori-imobiliarii nostri.
multumesc
De cele mai multe ori actiunile initiate de registrul comertului pentru nedepunerea bilantului sunt de dizolvare.
Cererea de lichidare a unei societati apare in conditiile prev. de Legea falimentului nr.85/2006 respectiv atunci cand fondurile societatii sunt insuficiente plata datoriilor exigibile -alaturi de alte conditii-.
Daca a fost numit un lichidator astfel cum spuneti dvs. acesta -adica lichidatorul- are obligatia de a incerca sa recupereze/completeze creantele pe care le are societatea aflata in insolventa.
Drept urmare, dupa numirea lichidatorului cel care poate sa poarte discutii cu dvs. nu poate fi decat lichidatorul numit.
Transferul obligatiilor despre care vorbiti este o operatiune perfect posibila in anumite conditii.
In procedura speciala a ainsolventei acest transfer nu mai poate fi primit insa decat cu acordul lichidatorului sau a adunarii generale a creditorilor societatii.
In practica insa acest transfer despre care vorbiti dvs. se practica atunci cand se incearca lichidarea unei societati prin neplata debitelor. Dat fiind insa ca e vorba de cateva mii de euro actionarul/actionarii probabil cau au constituit o alta societate si incearca sa transfere la noua societate acele creante care pot fiurniza lichiditati dar evitand ca sumele de bani sa ajunga la masa credala.
Nu v-as sugera sa ignorati cererile lor.
Daca depunerea bilanturilor poate intrerupe lichidarea? Astfel cum spuneam sunt generate de doua situatii juridice complet diferite (lichidare/dizolvare) si tind sa cred ca nu au legatura una cu alta.

Din pacate avem nevoie de mult mai multe informatii pentru a lamuri situatia
Sfatul meu este sa va prezentati cu actele la un avocat .
Trebuiesc vazute clauzele din precontract.
Firma care este in lichidare a emis vreo factura catre dumneavoastra ? Daca da atunci o sa fiti nevoit sa o platiti.
In mod normal nu se poate solicita o plata de catre o societate in lichidare , in baza unei facturi emise de o alta societate.
Tinand cont de faptul ca suma care va este solicitata este mare , va sfatuiesc sa va duceti cu actele la un avocat care sa va spuna ce oportunitati sunt.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Obligatiile lichidatorului ContSters30934 ContSters30934 Care sunt obligatiile fiscale si contabile ale administratorului judiciar/lichidatorului de cand este numit de o instanta pentru firmele aflate in dizolvare , ... (vezi toată discuția)
Insolventa, lichidare, radiere societate. mariusf09 mariusf09 Buna ziua, spuneti-mi va rog ce modalitati de a inchide o firma exista. am o societate care nu a mai avut activitate din 2010, nu s-au mai depus ... (vezi toată discuția)
Dizolvare clls clls Buna ziua. Ma poate lamuri cineva? Am o societate care nu a mai avut activitate de cel putin 2 ani. Printr-un ordin judecatoresc s-a hotarat dizolvarea ... (vezi toată discuția)