avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 694 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Suspendare permis de conducere pe o presupunere
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Suspendare permis de conducere pe o presupunere

Buna ziua,
Am o problema pe care nu stiu cum sa o abordez. Niste sfaturi mi-ar fi de mare ajutor.
Intr-o seara eram oprit pe marginea drumului, cand o masina de politie a trecut pe langa mine. S-au indepartat de mine circa 300m, apoi au virtat dreapta la prima intersectie. Atunci eu am intors in acel loc, pe sensul opus, trecand peste linia dubla continua si am parcat masina pe trotuar. Dupa ce am oprit motorul si am inchis farurile si-a facut aparitia acea masina de politie care ma depasise mai devreme. A venit la mine unul dintre politisti solicitandu-mi actele, pentru ca am intors pe linie continua. Eu i-am raspuns ca nu are de ce sa imi ceara actele, pt ca pur si simplu nu sunt soferul acelei masini. Atunci, agentul, mi-a spus ca sunt obligat sa prezint un buletin chiar si ca simplu pieton. I-am dat buletinul, dupa care s-a dus in masina sa imi scrie procesul verbal. Pe acest proces a scris ca nu am actele masinii la mine si ca am intors pe linie continua.
Toate bune, pana cand ii cer sa scrie la rubrica de mentiuni. L-am rugat sa scrie ca mi-a solicitat doar buletinul ca un simplu pieton (exact asa s-a exprimat el), eu avand actele masinii la mine. L-am mai pus sa scrie ca nu am intors pe linie continua si ca el(agentul) presupune acest lucru. Eu eram in masina cand a ajuns la mine politistul, dar masina era oprita si parcata, practic nu o conduceam. Nu m-a vazut cand am intors, dar a presupus acest lucru. in fine, chiar nu m-a vazut intorcand...
Mai departe se intampla ceva ciudat: politistul a refuzat sa scrie aceste mentiuni, pe motiv ca nu are loc unde sa scrie atat de mult. M-a intrebat daca semnez procesul verbal si i-am raspuns ca il semnez, dar sa scrie toate mentiunile care le am. Atunci s-a urcat in masina, a coborat colegul lui si am purtat o discutie contradictorie (de ce mint, bla bla bla). I-am spus colegului ca instanta va decide daca mint sau nu, nu el(agentul). Si i-am mai cerut de 3-4 ori procesul verbal cu mentiunile mele scrise pe el, pentru a face contestatie. Atunci s-a urcat in masina si cel de-al doilea agent si au plecat pur si simplu. Nu mi-au dat procesul verbal, pe care vroiam sa il semnez si nici acea dovada de 15 zile. Nu stiu ce sa fac exact, nu stiu daca mi-au suspendat permisul pana la urma, sau au anulat acel proces verbal. Ideea e ca inainte sa se intample tot circul asta contradictoriu, unul dintre agenti il oprise pe alt sofer in trafic, dar i-a spus ca are noroc ca scapa doar cu avertisment verbal pentru ca au primit o urgenta. E posibil sa ma fi iertat, sau pur si simplu mi-au dat amenda neinteresandu-i ca incalca legea?
Ce ar trebui sa fac acum? sa ii actionez in judecata sau nu? dar nu pot fara acel proces verbal, pe care au refuzat sa mi-l dea. Ideea principala este aceea ca eu am incalcat linia continua, dar ei 100% nu aveau cum sa ma vada facand asta. Au trecut pe langa mine cand eram pe o parte, iar dupa 4-5 min cand s-au intors eram fix vizavi.
Atseptati sa vedeti daca primiti acasa ori PV de contraventie ori vreo notificare. Sunt obligati sa va instiinteze daca au incheiat vreu act. Daca nu primiti nimic nu are rost sa va faceti griji. Stiu si ei ca nu aveau probe. Permisul e la dumneavoastra din cate inteleg, ati dat doar buletinul. Sunt obligati sa va comunice in 30 de zile orice masura au luat. Rabdare.
Agentului constator ii este conferita puterea de a judeca lucruri, iar judecata domnule Negoita Mircea, in statul de drept Romania trebuie, conform legilor in vigoare, sa se faca in mod indubitabil, adica fara dubiu iar pentru asta exista probatoriu. In cazul politistului de la rutiera probatoriul se face cu simturile, iar simturile acestuia nu au inregistrat manevra de intoarcere si probabil nici corect pe domnul in cauza aflat la volan (incercati Dvs. din viteza sa distingeti pe cineva aflat intr-o alta masina aflata in stationare si suneti-mi ca sunteti sigur ca veti recunoaste persoana 100% in alte circumstante). Nu vi se pare ca deja exista un dubiu?
Conform legii, politistul este obligat sa inscrie mentiunile contravenientului in pv, a refuzat sa o faca constientizand ca orice judecator il va anula, iar facand asta deja a incalcat legea, ceea ce este periculos, mai bine ati sesiza acest aspect, daca vreti sa traiti intr-o tara asa-zis libera.
Din pacate este o practica tot mai des intalnita, Si eu credeam ca politia merita respect, dar mi-am schimbat punctul de vedere. Personal am trait o experienta similara recent, mi-a fost suspendat permisul pentru ca nu as fi acordat prioritate la niste pietoni. I-am demonstrat politistului cu argumentatie logica in baza celor afrimate de el, ca daca nu le dadeam prioritate, ii aduna de pe parbriz. La final nu a mai comentat nimic, s-a intors la masina si a considerat ca permisul trebuie suspendat. In intersectie mai erau inca 2 politisti, ceilalti 2 nu au vazut pietonii trecand, au sustinut ca m-a vazut colegu'. Asa ca mai lasati-ma cu corectitudinea lor. Romania se transforma incet intr-un stat politienesc in care garcea e mai presus de lege, si nu invers.
.
Trebuie sa asteptati sa se implineasca termenul legal de comunicare a pv de contraventie. Atata timp cat aveti permisul in buzunar, puteti circula cu masina fara teama, intrucat nu vi s-a retinut pentru savarsirea unei contraventii sau infractiuni. Daca sau cand veti primi pv de contraventie, il puteti contesta in termenul legal, argumentand ceea ce ati spus aici, mai putin recunoasterea ca ati intors pe linia continua, fapt care trebuie sa il dovedeasca agentii. Cel mult poate sa va amendeze ca ati traversat strada prin loc nepermis in calitate de pieton, daca nu vi s-a retinut permisul auto, nu v-au pus sa suflati in alcooltest, etc...La vremea respective consultati si un avocet pentru o mai buna apreciere a situatiei exacte....succes
Nu sunt foarte sigur dar cred ca ei trebuie sa dovedeasca ca masina era parcata pe sensul opus pentru a putea deduce ca a facut acea manevra ilegala,desi presupunerea nu este proba in instanta
Un raspus simplu si rapid,asteptati procesul verbal de contraventie acasa..daca nu il primiti inseamna ca au anulat PV,daca il primiti il contestati in instanta. Daca il primiti dupa cele 30 de zile conform legii,este dedicat nulitatii absolute..
Daca totusi,ajunge in timpul celor 30 de zile calendaristice,contestati in baza art.16/7 din OG 2/2002 ca ati fost privat de dreptul dvs,si ca dvs. ati urcat in masina pentru a va lua telefonul si ati fost luat la rost de catre Politie. In plangerea dvs prealabila,solicitati ca probe: inscrisuri,documentatia care a stat la baza intocmirii procesului verbal de constatare a contraventiilor, atestatul agentului constatator de agent de politie rutiera. Sper ca v-am ajutat..Toate bune

Alte discuții în legătură

Suspendare permis auto pentru 30 de zile + amenda pentru parcare neregulamentara, zile politistul K-tlyn K-tlyn Buna seara, In data de 25.02.2016, in jurul orei 13.50 ma deplasam cu autoturismul marca VW Golf, cu numarul de inmatriculare ... (vezi toată discuția)
Retinere permis pentru depasire linie continua itamas itamas Azi dimineata am condus in Cluj-Napoca. Am fost oprita de poliția mun. Cluj-Napoca si a suspendat permisul de conducere pe 30 de zile cu motivul urmator: \"a ... (vezi toată discuția)
Suspendare permis - am intors pe linie dubla continua iulian2_230 iulian2_230 Buna ziua. Mi-a fost suspendat permisul deoarece am intors pe linie dubla continua si nu am oprit la semnalul agentului. Era un agent de politie de ... (vezi toată discuția)