Buna ziua,
Apelez la dumneavoastra in speranta ca ma puteti lamuri cu urmatoarea problema, specificand daca puteti, cadrul legal:
am o hotarare a adunarii generale a unei asociatii de proprietari, care a fost propusa si adoptata intr-o sedinta dintr-o data "x"a anului 2012. Hotararea propusa de comitetul executiv al asociatiei, priveste adoptarea unei masuri financiare pentru restantieri. Anume, s-a propus ca la incasarea oricarei sume de bani de la restantieri, 50% din suma sa fie alocata cheltuielilor de intretinere restante si 50%, penalitatilor calculate de 0,2%/zi. Motivarea hotararii a fost ajutarea restantierilor, cat si bunul mers al asociatiei.
Intrebari:
1. Cand intra in vigoare acesta hotarare adoptata, daca nu e specificat in PV al adunarii? In PV am numai data "x" a sedintei.
2. Este legala adoptarea unei astfel de masuri de catre adunarea generala?
Ca si propunere eu zic ca este legal sa se faca o clarificare a imputatiei platii cf.Codului Civil, art.1506-Imputatia platii facuta prin acordul partilor, dar e legala adoptarea ei?
Multumesc anticipat.
Orice hotarare a adunarii generale/extraordinare intra in vigoare de la data adoptarii acesteia
Conform norme in vigoare debitele se sting in ordinea acumularii acestora concomitent cu penalitatile aplicate
Multumesc pentru raspuns.
Da, asta stiam si eu ca orice hotarare intra in vigoare la data adoptarii acesteia, dar nu gasesc cadrul legal. Unde se stipuleaza concret acest aspect? In care Cod sau lege, ce articol, daca ma puteti ajuta.
Nu am gasit decat trimiteri la legi, hotarari,s.a publicate in Monitorul Oficial, cf.Legii 24/2000.
Privitor la ordinea de stingere a debitelor, aceasta e prevazuta in Codul Civil, art.1506-1509. Intrebarea concreta era daca adunarea putea lua o hotarare, care sa clarifice modalitatea de stingere a debitelor cf. "Imputatiei platii facuta cu acordul partilor" din Codul Civil.
Hotararea adunarii generale la care faceti referire este contrara normelor codului fiscal in sensul ca prevede plata 50% din restante si penalitati,aspect care nu este sustinut cu temei legal
Codul Fiscal nu are absolut nicio legatura cu asociatiile de proprietari.
Această firmatie e o greșeală, deoarece Codul de Procedură Fiscală “reglementează drepturile şi obligaţiile părţilor din raporturile juridice fiscale privind administrarea impozitelor şi taxelor datorate bugetului de stat şi bugetelor locale, prevăzute de Codul fiscal.” (cap.I, art.1 - Sfera de aplicare a Codului de procedură fiscală, alin.1)
Din enunţarea domeniului de aplicare pentru Codul de procedură fiscală se constată ca acesta nu are nici o legătură cu reglementarea juridică a penalităţilor de ȋntârziere la asociaţiile de proprietari.
Putem sa interpretam corectitudinea hotararii din AG in sensul de a putea stabili un mod de incasare a debitelor cu acordul partilor conform art.1506 din CC.
Daca luam in considerare ca AG poate hotari in numele tuturor proprietarilor, atunci se realizeaza acest acord, deci hotararea se pune in aplicare.
Ca lipseste data din procesul verbal, asta este un amanunt hazliu care poate insemna buturuga mica care rastoarna carul mare.