avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1937 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Somaj

Daca in perioada de 24 de luni in care trebuie sa ai minim 12 luni lucrate o persoana a mai beneficiat de somaj mai poate beneficia de somaj?

Precizez ca e vorba despre mama mea care are cumulat 13 luni lucrate in cele 24 de luni, insa in aceasta perioada de 24 de luni a mai beneficiat odata de somaj o perioada de 6 luni.

Va multumesc frumos.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 13:32, 21 Februarie 2014
Legea nr.76/2002 prevede:
Art. 37.1
(1)La stabilirea stagiului minim de cotizare de 12 luni in ultimele 24 de luni premergatoare datei inregistrarii cererii, prevazut la art. 34 alin. (1) lit. a), nu se iau in considerare perioadele care reprezinta stagiu de cotizare utilizate pentru stabilirea si acordarea anterioara a unui drept la indemnizatie de somaj.

(2)Perioadele care reprezinta stagiu de cotizare si care au fost utilizate pentru stabilirea si acordarea anterioara a unui drept la indemnizatie de somaj, prevazute la alin. (1), se iau in considerare la stabilirea stagiului de cotizare in functie de care se stabileste perioada pentru care se acorda indemnizatia de somaj si cuantumul acestui drept, prevazut la art. 39.

Ati putea sa ne indicati perioadele exacte ? - perioada somajului , perioada lucrata si data incetarii c.i.m.
1. Daca dupa ce a efectuat cele 6 luni de somaj are alte 12 luni de stagiu de cotizare la somaj poate beneficia de indemnizatie de somaj.

2. Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

Art.37^1
(1) La stabilirea stagiului minim de cotizare de 12 luni in ultimele 24 de luni premergatoare datei inregistrarii cererii, prevazut la art. 34 alin. (1) lit. a), nu se iau in considerare perioadele care reprezinta stagiu de cotizare utilizate pentru stabilirea si acordarea anterioara a unui drept la indemnizatie de somaj.
...
Pana pe 25 noiembrie 2012 a lucrat permanent avand vreo 3 ani neintrerupti inainte, iar de pe 25 noiembrie 2012 a intrat in somaj si a stat pana in luna mai 2013. Apoi a intrerupt somajul deoarece s-a angajat la o alta societate dupa care iar a fost nevoita sa plece si de acolo, a stat o luna acasa fara serviciu, iar s-a angajat, etc. In prezent lucreaza, insa i-au amenintat cu somajul si acolo. Mama mea are in cele 24 de luni vreo 14 luni lucrate daca e sa adunam fiecare luna lucrata. Insa nedumerirea mea era daca in aceasta perioada a mai beneficiat de somaj, mai poate intra din nou in somaj.

Va multumesc pentru raspunsuri.
Din cele 14 luni lucrate in ultimele 24 de luni scadeti lunile care au mai fost folosite ca stagiu de cotizare pentru o indemnizatie precedenta si 12 luni de cotizare la somaj atunci poate beneficia iar de indemnizatie de somaj.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acordare indemnizatie de somaj neon butterflies neon butterflies conform ultimelor modificari ale legii 76, beneficiaza de indemnizatia de somaj cei ce au 12 luni consecutive lucrate in ultimele 24? (vezi toată discuția)
Pot beneficia de indemnizatie de somaj? brezan brezan Am 54 de ani si 34 de ani de munca. Din iulie 2009 pana in octombrie 2010 am fost in somaj. Din noiembrie 2010 pana in mai 2011 nu am avut loc de munca. Din ... (vezi toată discuția)
Ajutor somaj flavius1963 flavius1963 Anul trecut am beneficiat de somaj 10 luni ,dupa care am fost angajat pe perioada determinata.anul acesta este posibil sa imi pierd locul de munca dupa 11 luni ... (vezi toată discuția)