Buna ziua ...as dori un raspuns la o problema pe care nu o pot rezolva singura :(
Fratele meu a fost angajat al unei firme de paza 4 luni , timp in care a lucrat efectiv 24 de ore cu 24 liber , lucru nespecificat in nici un act , pontaj sau orice alt document al firmei , in situatia in care fratele meu este cardiac din 2010 ( lucru stiut la firma ) . Mentionez ca la angajare el a facut controlul de medicina muncii trimis la un cabinet agreat de de catre firma angajatoare si i s-a dat avizul apt de munca . Pe data de 12 februarie , fiind in timpul serviciului , fratele meu a suferit un AVC , fiind dus la serviciul de urgenta Campina cu masina firmei de catre seful lui de tura , ulterior fiind internat la serv. neurologie la spitalul judetean Ploiesti . A fost externat in data de 19 februarie , avand concediu medical pana in data de 28 februarie , dar in data de 20 februarie a fost chemat de directorul firmei si sub amenintare a fost obligat sa scrie si sa semneze o hartie prin care era de acord cu incetarea raporturilor de munca , netinandu-se cont de faptul ca el legal era in concendiu medical . Mentionez ca la internare el nu a spus ca accidentul s-a produs in timpul serviciului , lucru verificat imediat la spital de o angajata a serv. personal de la firma de paza . Este legal sa se procedeze asa , mai poate face ceva acum , si daca da , ce ? Va rog mult daca puteti sa-mi raspundeti la aceasta intrebare ... multumesc .
Sesizati in scris ITM cu nr. de inregistrare/ data. ITM va declansa o ancheta, urmand a se lua si declaratii scrise de la fratele dvs. si de la alte persoane implicate. Se vor verifica documentele din dosarul de personal al fratelui dvs. Veti primi o copie dupa PV intocmit in urma sesizarii dvs.
Ar trebui sa anexati la sesizare o adeverinta primita de la spital care sa mentioneze datele din registrul de primire (data, ora, numele si prenumele, cine a adus bolnavul, eventual nr. autovehiculului, etc.) Anexati si copie dupa certificatul medical si dupa fisa de iesire din spital.
Multumesc pentru raspuns ... am scris sesizarea catre ITM Bucuresti , pe raza caruia este sediul firmei de paza si catre ITM Prahova ( SSM ) pe raza caruia este punctul de lucru unde activa fratele meu , urmand sa fie trimise . De la ITM Ploiesti mi s-a spus ca pe perioada concediului medical este ilegala orice actiune de genul celei intamplate ( respectiv semnarea incetarii raportului de munca ) si chiar si in cazul demisiei are dreptul la preaviz , conform codului muncii in vigoare . Problema este ca de la sediul firmei , respectiv serv. resurse umane , mi s-a refuzat sistematic contactul pentru orice informatie si in acest moment nu stim daca i se desface contractul de munca cu data semnarii acelei hartii sau se asteapta efectuarea concediului medical . Mentionez ca fratele meu a semnat acea hartie sub presiune , a doua zi dupa externare , fiind sub tratament inca , dar conducerea acestei firme considera ca fiind bolnav trebuie sa isi dea demisia imediat , chiar daca el este acum recuperat complet . Este o situatie care ma depaseste , din acest motiv am cautat ajutor , mai ales ca pe fondul stresului datorat acestei situatii , viata fratelui meu este pusa in pericol , un al doilea AVC putind sa-i fie fatal . Va multumesc din nou pentru ca a-ti avut bunavointa sa imi raspundeti .
POPA GHEORGHE
Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca
La data revenirii la munca, dupa concediu medical cu diagnosticul ACV, este necesar ca fratele dvs. sa fie supus unei examinari medicale periodice, de catre medicul specialist de medicina muncii cu care firma are incheiat contract de prestari servicii medicale. Acesta este singurl in masura, ca dupa examinarea medicala sa permita revenirea la munca a fratelui dvs. si va completa fisa de aptitudini pe care va scrie apt/ inapt/ apt conditionat pentru activitatea desfasurata.
In urma anchetei ITM, firma poate fi obligata sa il reangajeze pe fratele dvs., eventual intr-o alta activitate din domeniul sau.