avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 904 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Vechime
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Vechime

Buna seara! Recent, am terminat perioada de somaj si am incercat sa imi gasesc un loc de munca, fara rezultat. Este posibila plata contributiei la pensie, daca nu am un loc de munca? Este obligatorie si plata CAS-ului? Mentionez ca am 24 de ani vechime in grupa I de munca, timp lucrat 100%. Care este varsta minina de iesit la pensie in astfel de conditii? Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:00, 23 Februarie 2014
Pentru a sti exact data cand puteti iesi la pensie va trebuie sa ne spuneti data nasterii , stagiul de cotizare si perioada efectiv lucrata in conditii deosebite sau speciale de munca (grupa de munca I sau II).

Se pot asigura în sistemul public de pensii, pe bază de contract de asigurare socială, în condiţiile Legii nr. 263/2010, avocaţii, personalul clerical şi cel asimilat din cadrul cultelor recunoscute prin lege, neintegrate în sistemul public, precum şi orice persoană care doreşte să se asigure, respectiv să îşi completeze venitul asigurat.

Actele necesare:
- Contractul de asigurare sociala
- copie BI sau CI
- dosar de incopciat
- declaratie pe propie raspundere (cum ca persoana care doreste sa se asigure nu este persoana fizica autorizata sa desfasoare activitati independente)

Baza lunară de calcul a contribuţiei de asigurări sociale pentru asiguraţii cu contract de asigurare o constituie venitul lunar asigurat, înscris în contractul de asigurare socială, dar nu mai puţin decât suma reprezentând 35% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat şi nici mai mult de 5 ori valoarea acestuia.

Venitul asigurat înscris în contractul de asigurare socială poate fi modificat prin încheierea unui act adiţional la contractul de asigurare socială.

Contractul de asigurare sociala se incheie in forma scrisa si produce efecte de la data inregistrarii acestuia la casa teritoriala de pensii.

În conformitate cu prevederile art. 36 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, nivelul minim al venitului lunar asigurat înscris în contractul de asigurare sociala este de 804 lei, iar nivelul maxim de 11.490 lei.
Astfel, pentru un venit minim asigurat de 804 lei veti plati lunar suma de 252 lei
Sunt nascut in 5 septembrie 1967. In perioada 31.10.1988-01.04.2001 am lucrat la loc de munca prevazut cu grupa I de munca, timp 100%. In perioada 01.04.2001-04.12.2012 am lucrat la loc de munca cu conditii de munca speciale. Daca cotizez la bugetul de asigurari sociale, perioada in care cotizez se considera vechime in munca?
Indepliniti conditia de stagiu.Nu mai trebuie sa cotizati.
Daca grupa I-a este asimilata la conditii speciale:
Limita de varsta la 53 de ani.
Daca nu este asimilata:
Limita de varsta la 53 de ani si 6 luni.
alexandra_25 a scris:

... Daca cotizez la bugetul de asigurari sociale, perioada in care cotizez se considera vechime in munca?


Asa ceva nu constituie vechime in munca.

Potrivit art.16 (4) C.mun., munca prestata in temeiul unui contract individual de munca constituie vechime in munca.

1. Pentru un barbat anascut in septembrie 1967 varsta standard de pensionare este de 65 de ani, stagiul complet de cotizare este de 35 de ani iar stagiul minim de cotizare este de 15 ani.

2. Pentru anii lucrati in gr. I de munca:
- se reduce varsta standard de pensionare cu 6 ani;
- se adauga la stagiul de cotizare 6 ani si 1 luna.

3. Pentru anii lucrati in conditii speciale:
- se reduce varsta standard de pensionare cu 5 ani si 6 luni;
- se adauga la stagiu de cotizare 5 ani si 10 luni.

4. Asadar:
- varsta standard redusa de pensionare va fi de 65/0 - 6/0 - 5/6 = 53 de ani si 6 luni;
- stagiul de cotizare calculat este de 33/1 + 6/1 + 5/10 = 45 de ani.

5. Puteti solicita pensie pentru limita de varsta, la 53 de ani si 6 luni, in martie 2021.

6. - Daca doriti sa cotizati la pensie prin contract de asigurare sociala o puteti face, platind minimum 252/ lei lunar.
- Aceasta perioada se va adauga la stagiul de cotizare.

7. - In afara de varsta standard redusa de pensionare dvs. indepliniti celelalte conditii cerute de lege asa ca nu vad de ce trebuie sa mai cotizati la pensie (aveti pana cum 45 de ani de cotizare) cate 252 lei lunar care nu va va aduce un punctaj semnificativ la pensie.
- Dar daca doriti si daca aveti posibilitati financiare o puteti face.

Alte discuții în legătură

Dreptul de pensionare nearadel nearadel buna ziua va spun din nou si va rog sa-mi raspundeti la urmatoarea intrebare:sint nascut la 14/10/1958 AM LUCRAT IN ROMINIA 25ANI SI 8 LUNI toti in grupa a2a ... (vezi toată discuția)
Calcul varsta pensionare alina_laura alina_laura Buna ziua, Am o intrebare? Mama are varsta de 52 ani si momentan nu mai lucreaza din motive medicale. Are 27 de ani lucrati dintre care 14 ani sunt la gupa a ... (vezi toată discuția)
Calcul pensie grupa a ii-a modificat 2014 a legii nr. 380/2013 ContSters307950 ContSters307950 O persoana are vechime efectiva in munca de 23 de ani + grupa a II-a= 30 de ani.(pana in anul 2001). Aceasta are varsta de 56 de ani. Legea pentru grupa a II ... (vezi toată discuția)