avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 679 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Deschidere proces custodie minor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Deschidere proces custodie minor

Va rog sa ma ajutati cu un raspuns in privinta problemei pe care o am. Sunt divortata din martie 2012, si am un baietel de 6 ani, asupra caruia, conform hotararii judecatoresti, avem custodie comuna cu domiciliul la tata. Atunci asa am stabilit de comun acord pentru ca eu nu aveam loc de munca, insa n-am stiut ce va mai fi iar acum nu stiu cum sa fac sa-mi aduc copilul langa mine. In Romania tot nu am reusit sa ma angajez si am fost nevoita sa plec in strainatate. De anul trecut din vara tot incerc pe cale amiabila sa il induplec pe fostul sot sa imi semneze actele ca sa pot iesi cu copilul din tara si sa poata fi cu mine si nu reusesc. Vreau sa va intreb ce sanse pot avea daca apelez pe cale legala sa il iau la mine, tinand cont de faptul ca, din iulie 2013 copilul meu este singur in Romania, crescut de bunicii lui, pentru ca atunci a plecat si fostul meu sot intr-o alta tara. Oare instanta de judecata va tine cont de faptul ca nu are nici mama nici tatal langa el, si eu doresc sa fie aici cu mine? Nu stiu ce sa mai fac si cum sa procedez, dar nu doresc ca, copilul meu sa creasca singur in Romania atata timp cat mama lui e intr-o tara si tatal in alta. Va multumesc anticipat pentru raspunsuri!
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 12:04, 24 Februarie 2014
Este extrem de dificil procesul daca tatal nu semneaza.
Probabil ca va dura 2-3 ani procesul si fara avocat care sa aiba timp de procesul dvs. nu cred ca veti finaliza procesul...
Ca sa il si finalizati cu bine trebuie sa motivati foarte bine si sa aveti rezidenta acolo.
Chiar sa fie atat de greu dupa legile din Romania, ca sa creasca un copil macar langa mama lui? Se prefera sa ramana singur in tara crescut de bunici? I-am mentionat tatalui faptul ca poate oricand sa vina sa il viziteze sau sa il ia pe la el in vacante, tinand cont de faptul ca, tarile in care ne aflam fiecare sunt apropiate, si chiar si pentru el ar mai usor sa il vada pentru ca s-ar afla mai aproape de copilul lui daca ar fi cu mine decat daca ar fi in Romania. Va multumesc oricum pentru raspuns.
Ultima modificare: Vineri, 21 Februarie 2014
Isabela_bv, utilizator
Probabil ca va dura 2-3 ani procesul si fara avocat care sa aiba timp de procesul dvs. nu cred ca veti finaliza procesul...

Daca avocatul nu are timp de proces, sa lase pe altul care are timp si sa se ocupe de ce altceva poate.

Se prefera sa ramana singur in tara crescut de bunici?

Asta e o intrebare pe care ar trebui s-o adresati instantei cand va veni vremea.

Va trebui sa cereti sa ii schimbati domiciliul copilului la dvs, iar daca instanta va incuviinteaza , sa aveti si acordul instatei pt a-i face copilului pasaport si pt iesirea din tara pt a putea pune in aplicare hotararea. Dovediti ca aveti acte acolo de sedere, un contract de munca, puteti depune si poze din locuinta ca pana se va efectua ancheta sociala la advs prin comisie rogatorie, sa isi faca si instanta o idee..
Va trebui sa dovediti ca e in interesul copilului sa locuiasca cu dvs, numai in cazuri extreme locuinta copilului e la alte persoane.
Veti motiva cererea in fapt, veti scrie ca s-au schimbat conditiile in care ati acceptat ca minorul sa aiba domiciliul la tata, ca tata a plecat lasand copilul in grija bunicilor, ca i-ar fi si lui mai usor sa isi viziteze copilul daca doreste.. in fine, tot ce credeti ca va ajuta.
Va conta varsta copilului, cum e acum ingrijit, cat si cum contribuiti dvs la intretinerea si educarea lui, cat tatal, daca i s-a schimbat situatia scolara de cand e tatal plecat..etc
Ultima modificare: Vineri, 21 Februarie 2014
gi-jane2, moderator
aveti sanse dar va trebuie probe si un avocat bun deoarece dosrul nu este usor.
De acord cu ultimele doua raspunsuri, singurul hop va fi sa faceti instanta sa inteleaga ca nevoia de "stabilitate" a locuintei copilului e mai putin importanta decat nevoia de stabilitate emotionala si de grija unuia dintre parinti.
Pe de alta parte, depinde si de tata, credeti ca va sta cu mainile in san? Daca vine din afara si se stabileste in Romania pe perioada procesului? Trebuie atentie...

Alte discuții în legătură

Posibilitate ca fostul soț sa-mi ia copilul Mitranelena85 Mitranelena85 Buna ziua In urma cu 8 luni s.a finalizat căsătoria cu fostul soț la tribunal din care a rezultat un copil in vârstă acum de cinci ani. Eu am abandonat ... (vezi toată discuția)
Mama plecata in italia in proces cu concubinul pentru stabilirea domiciliului stabil al minorului de 4 ani si pensie alimentara. angelicass angelicass Sunt plecata in Italia la munca am un minor de 4 ani care locuieste cu parinti mei acolo unde am si eu domicililul stabil,am introdus actiune pentru stabilirea ... (vezi toată discuția)
Reincredintare minor Anca Maria Badicel Anca Maria Badicel În urma divorțului,minorul mi-a fost încredințat mie ,dar împreună cu tatăl acestuia sa luam decizii în ceea ce-l privește. Eu locuiesc în alta ... (vezi toată discuția)