avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 917 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Solutie instanta plangere amenda contraventionala
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Solutie instanta plangere amenda contraventionala

Va rog sa-mi spuneti daca instanta de judecata (judecatoria) poate hotari sa inlocuiasca o sanctiune contraventionala principala (amenda, adica un act administrativ, potrivit O.U.G. nr. 2/2001) cu o alta sanctiune principala (avertisment), in conditiile in care eu am cerut, prin plangere, doar anularea procesului verbal de contraventie (amenda) si nu aplicarea unei sanctiuni mai blande. Eventual, spuneti-mi, in baza carei prevederi a Codului de procedura civila se poate face acest lucru.

Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Patrick_ , utilizator 07:18, 21 Februarie 2014
Din interpretarea prevederilor art. 397 alin. 1 C.pr.civ. coroborate cu prevederile art. 7 alin. 2 și 3 din OG nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor, rezultă că judecătirul poate înlocui sancțiunea principală cu avertisment chiar dacă petentul a cerut prin plângerea sa doar anularea procesului verbal contestat.

Art. 7 OG nr. 2/2001
(2) Avertismentul se aplică în cazul în care fapta este de gravitate redusă.
(3) Avertismentul se poate aplica şi în cazul în care actul normativ de stabilire şi sancţionare a contravenţiei nu prevede această sancţiune.

Art. 397 C.pr.civ. Soluţionarea cauzei
(1) Instanţa este obligată să se pronunţe asupra tuturor cererilor deduse judecăţii. Ea nu poate acorda mai mult sau altceva decât s-a cerut, dacă legea nu prevede altfel.


1. Instanța nu poate acorda mai mult decât s-a cerut - deci interpetând per a contrario rezultă că poate acorda mai puțin (poate acorda un avertisment care este mai puțin decât anularea actului, adică decât ceea ce s-a cerut).

2. Având în vedere obiectul cauzei (plângere contravențională), judecătorul trebuie să dea dovadă de un rol activ mai pronunțat, deci văzând și prevederile art. 7 din OG nr. 2/2001, raportat la gravitatea redusă a faptei va putea reindividualiza sancțiunea prin înlocuirea sancțiunii amenzii cu avertisment chiar dacă petentul nu a cerut în mod expres aceasta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am primit doua citatii pentru 2 judecatorii desi eu am depus doar o singura plangere ! dobremod dobremod Buna ziua, am contestat o amenda data de ITM ca nu am depus revisal-ul la timp in care am cerut inlocuirea amenzii cu un avertisment. Instanta de judecata ... (vezi toată discuția)
Apel la sentinta civila lauriancului lauriancului revin cu aceeasi problema pt care am mai discutat pe forum si va rog cine ma poate ajuta cu un sfat pertinent. Am primit hartia acasa cu hot.civila in care ... (vezi toată discuția)
Plangere contraventionala pork pork Am vreo sansa de reusita in a contesta legalitatea unui proces-verbal de constatare a contraventiei pe motivul ca nu se arata corect in cuprinsul lui unde pot ... (vezi toată discuția)