Buna ziua,
La data de 09/06/2011 am achizitionat de la X o motocicleta cu suma de 7000 euro, 5500 numerar la semnarea contractului, si 1500 euro in contul unei datori a lui Y, un prieten comun pe care s-a oferit sa o plateasca X. Am facut un contract de vanzare-cumparare, insa nu am putut-o inscrie pe numele meu, deoarece X mi-a spus ca nu o poate scoate de la financiar pentru a-si primi niste bani de la asigurari. Mentionez ca motocicleta era avariata, mai exact carenele laterale erau zgariate in urma accidentului, X luandu-si obligatia sa le repare la atelierul moto , condus de Y. la service-ul respectiv mergeam si eu des, pentru diverse reparatii j. De asemenea, am cumparat 2 tobe de evacuare din fibra de carbon marca ACRAPOVIC, pe care am platit 600 euro. Prin natura muncii mele, sunt nevoit sa plec din tara des si pentru lungi durate de timp. La data plecarii mele , 4 August 2011, X nu a reusit sa repare motocicleta pe care am lasat-o la cererea lui, service-ul moto condus de Y . In momentul plecarii m-a rugat sa ii las si talonul lui Y, cu care ma aflam in masina in momentul telefonului cu X. Cum am scris mai devreme, am mai lasat motociclete la Y in regim de reparatie. Am tinut legatura pe internet, email-uri si in special pe Facebook, X rugandu-ma si ii trimit si un set de incalzitoare de cauciucuri in valoare de 250 USD, pe care nici acum nu mi le-a platit. La venirea mea in tara, pe 16 Septembrie 2012, am vorbit cu X despre motocicleta si mi-a spus ca lasat-o la Ysi nu a mai tinut legatura cu el si nu stie nici numarul lui de telefon sau cum il pot gasi. Dupa cautari, am reusit sa ma intalnesc cu X care mi-a spus ca imi va da banii pe ea cand va face rost, pentru ca nu mai are motocicleta, fiind distrusa intr-un accident . Ori de cate ori l-am cautat cand am fost in Romania am primit acelasi raspuns, ultimul fiind ca nu are bani si deci, nu mai are ce sa vorbeasca cu mine.
Mai mult de atat am aflat ca motocicleta este in circulatie si inscrisa in judetul Hunedoara.
Cum sa procedez?
Va multumesc anticipat.
Din punctul meu de vedere, ambele încadrări juridice ar fi potrivite, pe de o parte, pentru că ați lăsat motocicleta în service, fiind firesc să o puteți recupera, însă dvs. ați întâmpinat un refuz de restituire, apoi, vi s-a spus că este distrusă în accident.Cine a folosit-o, ar putea fi încadrat la furt și distrugere.Cât privește abuxzul de încredre, ați avut un termen de depunere a unei plângeri prealabile, care, nu ar mai putea fi incident acum.
Puteți încerca soluționarea problemei , pe bază de probe, înscrisuri-contractul de vânzare-cumpărare, alte înscrisuri , martori, etc., în penal ori chiar și pe cale civilă , pentru a solicita restituirea prețului plătit.
Nu va fi necesar să faceți o încadrare juridică, ci doar să descrieți faptele, încadrarea urmând să fie făcută de organele judiciare.