avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 635 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Suspendarea permisului de conducere
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Suspendarea permisului de conducere

Buna ziua!
In urma cu cateva luni am fost oprit de un agent de politie in timp de conduceam ,acesta oprindu-ma pentu a-mi verifica actele....avand si un comportament mai nervos...I-am prezentat actele toate acestea fiind in regula dupa care acesta mi-a zis ca se duce la postul de politie sa i-a un aparat alcool test sa imi faca o testare.
Precizez ca m-am speriat de comportamentul politistului si modul de cum isi desfasura serviciul si i-am spus ca nu suflu in niciun aparat de al lui si sa ma conduca la spital daca vrea sa imi recolteze probe biologice de sange in prezenta a 3 martori ..iar acesta mi-a reprosat ca nu isi consuma benzina si timpul cu mine.Dupa cateva discutii am decis sa plec ,dar acesta a refuzat sa imi restituie permisul si a zis ca discutam peste cateva zile.Peste cateva zile a venit surpriza ce-a mare Dosar Penal pentru refuz de probe biologice.
Dupa o perioada de cateva saptamani am primit citatie eu si martorii pentru a ne audia cu privire la ce s-a intamplat,atat marorii cat si eu declarand ca nu am refuzat sa mi se recolteze probe biologice .
Intrebarea mea este cat mai stau fara permis si ce solutii se dau in cazul acesta ?
Declarati exact cum s-a intamplat, daca aveti si martori si acestia declara acelasi lucru aveti mari sanse sa scapati cu NUP.

Politistul era singur? Cat de parte era postul de politie? Ati primit vreo dovada inlocuitoare a permisului de conducere si ce fel, cu sau fara drept e circulatie? Sau nu ati primit nimic?

Daca nu avea in dotare alcooltestul, politistul nu trebuia sa va solicite sa il insotiti la postul de politie in vederea testarii cu alcooltestul ci sa mearga la spital ptr recoltarea probelor biologice asa cum ati cerut.

Insotirea politistului la un post de politie se face numai in cazul in care conducatorul auto nu are niciun document e identitate la el si nici permisul de conducere.

In declaratie subliniati aceste fapte ale politistului iar martorii trebuie sa faca la fel, nu v-a solicitat sa il insotiti la post ptr testarea aerului expirat si a refuzat sa mearga la spital ptr prelevarea probelor biologice ptr ca nu cheltuie benzina aiurea.

Precizati exact declaratia politistului iar mentiunile privind solicitarea prelevarii probelor biologice si refuzul politistului le subliniati cu o linie mai ingrosata pe declaratie, asa cum le-am boldat aici pe declaratie le subliniati ptr ca declaratia va fi scrisa de mana.

Sub nicio forma sa nu scrieti dupa dictare. Ar fi de preferat sa fiti asistat de un avocat cel putin la primele declaratii si apoi functie de derularea cercetarilor puteti continua colaborarea.

Nu va ganditi la faptul ca un avocat costa, nimeni nu face munca voluntara, costurile vor fi mult mai mari mai tarziu, in cazul in care veti fi condamnat permisul de conducere va fi anulat, veti avea cazier, veti cheltui cu obtinerea unui nou permis (cel putin 500-600 lei, fisa medicala, psihologic, inchiriat masina ptr proba practica, se sustine si proba teoretica), nu veti avea dreptul de a conduce pana la finalizarea procesului si nici cel putin 6 luni de la executarea pedepsei amenzii penale sau un an de la ramanerea definitiva a hotararii jud. de condamnare cu suspendare, drumuri pe la judecatorie, etc.

Pe langa toate acestea in cazul in care veti primi o amenda penala care poate fi in jur de 1000 de lei sau mai mult. Permisul de conducere tot se va anula.

Asa ca 400-500 lei investiti intr-un avocat care sa va asiste la politie la declaratii si in faza de cercetare penala va vor scuti de un deznodamant nasol.

Daca nu ati primit nicio dovada inlocuitoare a permisului mentionati acest lucru in declaratie.

Indiferent ptr ce motiv este retinut permisul de conducere politistul este obligat sa elibereze o dovada inlocuitoare cu sau fara drept de circulatie.
Iar daca v-a eliberat ce articol din oug195 este mentionat in ea?

In codul rutier este precizat ca politia este obligata sa mearga la o unitate spitaliceasca ptr recoltarea probelor biologice la solicitarea conducatorului auto.

Art. 192. – hg1391
(2) Când conducatorul vehiculului solicita recoltarea probelor biologice în vederea stabilirii alcoolemiei, acesta va fi însotit de politistul rutier, la cea mai apropiata institutie medicala autorizata sau institutie medico-legala, iar dupa recoltare i se va elibera o dovada înlocuitoare cu drept de circulatie pentru cel mult 15 zile, a carei valabilitate intra în vigoare la 24 de ore de la cea de a doua recoltare de probe biologice.
Va multumesc pentru raspuns.
Pana la postul de politie erau vreo 2 km aproximativ.Am luat dovada pe care scria ca nu am drept de circulate ,deoarece am refuzat probele biologice....in masina de politie mai erau 2 politisti dar nu au avut nici o treaba cu activitatea celui carea mi-a luat permisul,mentionez ca dovada am luat-o dupa 6-7 zile si am specificat pe aceasta ca nu am refuzat probele biologice.
Martorii au declarat cum s-a intamplat ,cum am relatat pe scut eu mai sus .Am trimis zilele acestea si o caracterizare de la serviciu sa o ataseze la dosar ,ma gandesc ca poate influenteaza cu ceva pozitiv.
Ultima modificare: Luni, 24 Februarie 2014
Ionut_Alexandru, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Eroare aparat drager si recoltare probe sange adina constantin adina constantin buna ziua. am si eu o situatie la care am avut o solutionare surprinzatoare. prietenului meu i s-a solicitat de catre un singur politist sa faca proba cu ... (vezi toată discuția)
Avand in vedere rezulatele fals pozitive cu aparatul politistilor ... feketegy feketegy Avand in vedere rezulatele fals pozitive cu aparatul politistilor DrugTest 5000, se poate refuza testul dar NU si probele biologice? Se poate face dosar ... (vezi toată discuția)
Refuzul recoltarii probelor biologice mekles mekles am fost oprit de un echipaj de politie in care se aflau 2 agentii m-i sa solicitat oprirea masini apoi aktele.m-au pus sa suflu in alcooltest am avut o ... (vezi toată discuția)