avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 694 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Medicina muncii
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Medicina muncii

Lucrez in ture de 12 cu 24 de 19 ani ca electrician si sunt singur pe tura,sunt la interventii.De anul acesta a aparut pe fisa medicala o rubrica cu apt/inapt lucru in conditii de izolare.Nu am nici o problema de sanatatedar nu vad bine cu un ochi,la dreptul am -8.Pot fi dat inapt pentru acest fapt de la medicina muncii?
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 17:58, 21 Februarie 2014
Munca in conditii de izolare nu are nici o legatura cu acuitatea vizuala. Conf art 5 HG 1091/2006 se considera ca un lucrator lucrează în condiţii de izolare atunci când nu are contact vizual şi comunicare verbală directa cu alţi lucrători, în cele mai multe cazuri pentru o perioada de timp mai mare de o ora, şi când nu este posibil sa i se acorde ajutor imediat în caz de accident sau când se afla într-o situaţie critica.
Se va face o evaluare psihologica intrucat izolarea poate genera stari psihologice negative de neliniste, teama, diferite de la un individ la altul.
Medicul specialist de medicina muncii, cu care firma are incheiat contract de prestri servicii medicale, va mentiona in fisa dvs. de aptitudine emisa dupa efectuarea examinarii medicale periodice, daca sunteti apt/ inapt/ apt conditionat pentru desfasurarea activitatii respective, in conditiile mentionate de dvs.
Angajatorul are obligatia de a transmite, sub semantura, medicului specialist de medicina muncii, pentru fiecare lucrator in parte, o fisa privind riscurile la care sunt expusi lucratorii.
In fisa dvs., angajatorul este obligat sa mentioneze inclusiv faptul daca lucrati in conditii de izolare sau nu.
Daca sunteti singur pe tura, la interventii de natura electrica, iar in schimbul dvs. mai sunt alti lucratori din alte meserii, la acelasi sediu si toti acestia sunteti subordonati unui sef de tura, nu se cheama in mod automat, ca lucrati in conditii de izolare, nefiind indeplinite conditiile prevazute de Cerintele minime de securitate si sanatate pentru locul de munca, aprobate prin HG nr. 1091/ 2006
"-art.5 Se considera ca un lucrator lucreaza in conditii de izolare atunci cand nu are contact
vizual si comunicare verbala directa cu alti lucratori, in cele mai multe cazuri pentru o perioada de timp mai mare de o ora si cand nu este posibil sa i se acorde ajutor imediat in caz de accident sau cand se afla intr-o situatie critica."
Daca lucrati cu adevarat, in conditii de izolare, atunci angajatorul are obligatia sa realizeze masurile prevazute in
"-anexa 1 pct. 22. Locuri de munca in conditii de izolare (dispozitii speciale).
22.1. Angajatorul va numi prin decizie o persoana cu atributii concrete care sa supravegheze
lucratorii care lucreaza in conditii de izolare.
22.2. Pentru a se putea interveni in timp util in caz de accident sau avarie la locurile de munca in conditii de izolare, acestea vor fi dotate cu mijloace tehnice care permit legatura cu persoana care asigura supravegherea:
a) constant automat (centrale de supraveghere, dispozitive de alarmare prin unde radio);
b) periodic automat (radio-telefon, telefon);
c) periodic prin intermediul unei persoane (apeluri telefonice, radio-telefon, camera de luat vederi si monitor)."
In dosarul medical al dvs., aflat la medicul de medicina muncii, trebuie sa se regaseasca mentiuni legate de problema de vedere de care amintiti.
In cadrul examenului medical periodic, dvs. aveti obligatia sa informati medicul asupra problemei de vedere cu care va confruntati (daca acesta nu va pune intrebari in acest sens si nu va trimite la un oftalmolog pentru un consult de specialitate), pentru ca in cazul unui eveniment nedorit (dvs. fiind protagonist), in timpul cercetarii evenimentului sa nu apara ca noutate, tocmai atunci, aceasta situatie si sa se constate ca dvs. stiati si nu ati informat medicul.
In cazuri mai grave, comisia de cercetare a evenimentului nedorit/ eventual produs, poate ajunge la concluzia ca problema dvs. de vedere ar fi putut fi cauza producerii evenimentului sau una din cauzele favorizante ale producerii evenimentului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

As dori sa stiu daca munca de la domiciliu constituie loc de ... mvasilescu mvasilescu As dori sa stiu daca munca de la domiciliu constituie loc de munca izolat (art 5 din HG 1091/2006) si daca pentru salariatii care isi desfasoara activitatea ... (vezi toată discuția)
1 muncitor sau 2 muncitori micutu50 micutu50 Buna ziua, Astazi mi sa lansat o intrebare interesanta pe partea de SSM. Exista legislatie sau specificatii, norme sau alt act care sa impuna ... (vezi toată discuția)
Un singur angajat pe timp de noapte ? kosmingr kosmingr Va salut. Lucrez la o firmă, în Giurgiu, iar pe timp de noapte este un singur angajat. Patronul nu vrea sub nicio formă sa fie minimum 2 pe tura de ... (vezi toată discuția)