Buna ziua!
Am urmatoarea situatie: Clientul este divortat de 9 ani si doreste sa faca partaj. Singurul bun comun este un apartament, in care fosta sotie domiciliaza.
Clientul doreste atribuirea in natura catre aceasta, cu plata unei sulte catre el. Problema apare insa in sensul ca apartamentul este bun cumparat de catre soti pe perioada casatoriei, vanzatori fiind insa parintii fostei sotii, fostii socrii, cu rezerva uzufructului viager si a interdicitiei de instrainare si grevare.
Clientul a facut imbunatatiri considerabile la apartament, insa nu le poate dovedi decat cu martori, neavand chitante de plata a materialelor sau manoperei. Acesta nu doreste contravaloarea acestor imbunatatiri, ci doar contravaloarea cotei de 50% pe care o pretinde (chiar diminuata cu 20% din cauza uzufructului (prin urmare, o cota reala de 40%), am avut o cauza in care s-a redus valoarea imobilului cu 20% din cauza existentei uzufructului viager). Credeti ca as putea intampina probleme mari din cauza calitatii vanzatorilor de parinti ai celuilalt sot? In sensul ca acesta sa pretinda ca in fapt era vorba de o donatie si apartamentul este bun propriu?
Va multumesc!
Da, asa este, tocmai de aceea vreau sa ma documentez inainte, eu nu am prea multa practica. De asta as vrea sa stiu daca ati intalnit situatii in practica si ce solutie a dat instanta si cam cum as putea contracara varianta de "bun propriu" care cu siguranta va fi sustinuta de adversar. Va multumesc! :D
Pana la proba contrara, aveti un contract de vanzare cumparare in vigoare. Da, puteti avea probleme daca vor reusi sa dovedeasca faptul ca acel contract este o donatie deghizata...sau o liberalitate catre fiu/fiica. Nu cred ca va putea trece o astfel de sustinere.Colegii mei au dreptate cand spun ca trebuie analizate detaliile.
Pana una alta, grabiti-va sa inaintati cererea in numele "lui" si daca "ea" vrea sa conteste e problema ei sa faca dovada , sa plateasca taxe de timbru..etc.
succes
av. Ileana Schwarz
Nu uitati ca patrimoniul matrimonial sau comunitatea/masa partajabila presupune si activ si pasiv.