avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 673 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Transfer de proprietate catre minor
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Transfer de proprietate catre minor

Buna seara.

Am hotarâre de divort definitiva de aproximativ un an si jumatate. Urmeaza sa fac partajul cu fosta sotie. Obiectul partajului este un apartament. Desi legal am dreptul la 50% moral nu am dreptul la mare lucru. Cred ca moral as avea dreptul la 10-15% dar renunt la aceasta cota.

Dupa partaj cu cota mea de 50% doresc sa fac:
1. Donatie catre fiul meu in vârsta de 11 ani
sau
2. Vânzare catre fiul meu.

Vreau sa ma pazazesc de varianta in care fosta mea sotie poate fi pacalita de o terta persoana. Adica as dori sa ma asigur ca fiul meu nu ramâne pe drumuri. Din ce am inteles citind acest forum, vânzarea este mai restrictiva decât donatia. Dumneavoastra ce ma sfatuiti sa fac? Nu am alti copii nici nu cred ca se pune problema altui copil cu alta femeie dar nu pot fi 100% sigur.

V-as ruga mult sa imi spuneti care sunt particularitatile si implicatiile in cele 2 cazuri. Cât de usor dispune mama de partea fiului, ce implicatii sunt pentru un ipotetic frate (sora) vitreg(a). Despre proceduri intr-un caz sau altul voi cere lamuriri mai târziu.

Cu stima
Ultima modificare: Luni, 4 Martie 2013
AdrianMa, utilizator
Cel mai recent răspuns: ContSters250994 , utilizator 22:09, 4 Martie 2013
In urma partajului fie dvs ramaneti cu apartamentul contra unei sulte fie Sotia dvs ramane cu apartamentul dandu va o sulta. Sulta inseamna bani si este stabilita de parti. Sau vindeti apartamentul si va luati fiecare cota parte din pret.
Deci ...posibilitatea ca sa donati cei 50% din apartament ce va revine dupa partaj nu prea vad ....
Puteti insa amandoi sa va donati cotele parti copilului rezervandu va dvs sau Sotia sau ambii uzufructul viager. Daca vindeti trebuie sa vindeti copilului cu procuratori de fonduri prin donatie caci copilul nu are bani, se vor taxa doua acte, donatia si vanzare, iar la vanzare veti plati si impozit. Daca va hotarati ambii sa instrainati copilului apartamentul faceti donatie cu uzufruct, donatia fiind scutita de impozit, iar copilul va fi reprezentat in act de un curator care poate fi unul din bunici sau o alta persoana care va semna actul, daca copilul are sub 14 ani sau I'l va asista daca copilul are peste 14 ani.
Donatia la decesul donatorilor poate fi supusa reductiunii daca incalca rezerva succesorala a mostenitorilor rezervatari. mostenitori rezervatari sunt Sotia, copii si parintii defunctului.
Ultima modificare: Luni, 4 Martie 2013
ContSters250994, utilizator
Multumesc pentru lamuriri. Ceea ce mi-ati spus complica mult intentia mea. Sper sa fie de acord fosta sotie sa donam amândoi cotele parti fiului nostru iar dreptul de uzufruct viager sa il pastreze doar ea. Eu nu am pretentie la asa ceva.

In legatura cu mostenitorii rezervatari, ati spus "Sotia" Adica fosta sotie? In cazul in care eu ma voi recasatori cred ca a doua sotie sau descendentii mei cu a doua sotie nu au nici un drept. Gresesc?
Ba de ei este vorba! Donatia o puteti scuti de raport, insa daca le ca incalca cota de rezerva si vor dori sa ceara reductiunea vor avea tot dreptul. Cu fosta sotie nu mai aveti nimic....esre vorba de o eventuala sotie si de viitori copii ai dvs.
Multumesc din nou. Deci pentru ca fosta sotie sa deschida bine ochii inainte de a face o greseala cu apartamentul precum si eventuali mostenitori ai mei sa nu pretinda ceva ce nu mi se cuvine mie si implicit lor, ramâne vânzarea catre fiul meu. Cât de atacabil este acest act de vânzare?
Daca nu exista pret acest act este donatie ....si la randul i supusa reductiunii la decesul donatorilor. Minorul nu poate avea bani cu care sa cumpere ...deci trebuie ca aceti bani care sa fie pretul sa fie donati de altcineva...este ca si cum va scarpinati cu stanga in dreapta....parintii nu doneaza ci vand copilului care l a randul lui primeste pretul dintr o donatie....plauzabil?!
Deci acesasta vanzare va putea fi atacata ca donatie....demonstrat acest lucru si supusa reductiunii...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Donare apartament droni droni Buna seara Am un unchi care doreste sa-mi treaca apartamentul pe nume, si cat traieste sa locuiasca in continuare in el. Cum e mai bine cu act de vanzare ... (vezi toată discuția)
Masa succesorala marian1969tm marian1969tm buna ziua,as dori sa stiu daca pot face un testament cu uzufruct viager doar pentru un singur copil la o proprietate (casa construita de mine) personala.Acest ... (vezi toată discuția)
Cum îmi pot proteja bãtrânetea, un sfat vã rog. ContSters146096 ContSters146096 Bună Ziua, Aș nevoie de un sfat. Eu și soția avem motive să credem că atunci când unul din noi va muri, fiul nostru (avem un singur ... (vezi toată discuția)