avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 393 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Referat sau notã explicativã ?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Referat sau notã explicativã ?

Bună ziua !
Întrucât nu m-am mai confruntat cu asemenea situații până acum aș dori să întreb ce este mai grav pentru un angajat, referatul sau nota explicativă.
Ca și exemplu, vă exemplific următoarea situație:
Lucrez într-un retailer ce comercializează materiale de construcții și pentru amenajări interioare. Am fost chemat de un coordonator al magazinului în birou și mi s-a spus că neavând nicio abatere îmi va întocmi doar un referat pentru faptul că am folosit cartela mea de pontaj să las să iasă în recepție anumiți colegi ca sa ducă gunoiul, să ia paleți, cărucioare etc. Este prima dată când mi se întâmplă așa ceva, colegii oricum au acces de a ieși, dar pe alte uși. Mi s-a transmis că este o problemă foarte gravă din ROI, nu sunt singurul care face acest lucru, am răspuns că am înțeles și pe final mi-a spus că voi fi rechemat în birou pentru a semna referatul. Asta nu s-a întâmplat încă. Întrebarea mea este dacă este bine să-l semnez (asta însemnând că am luat la cunoștință), dacă nu, ce se poate întâmpla și ce este mai grav, un referat sau o notă explicativă, ce-aș putea scrie dpdv legal în cea din urmă pentru a ocoli o sancțiune bănească ?
Mulțumesc anticipat !
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:52, 22 Februarie 2014
1. Notele de relaţii, referatele, notele explicative nu fac dovada efectuării cercetării prealabile. Aşadar, angajatorul trebuie să dovedească faptul că a convocat în scris salariatul, precizând obiectul, data, ora şi locul întrevederii. Toate aceste detalii sunt necesare a fi prezente în convocarea scrisă, întrucât numai în acest fel salariatul îşi va putea exercita dreptul la apărare, putând oferi persoanei împuternicite să realizeze cercetarea toate motivaţiile şi probele relevante. (Curtea de Apel Bucureşti, Secţia a VII-a civilă şi pentru cauze privind conflicte de muncă şi asigurări sociale, decizia civilă nr. 1526/LM/2004, în Revista română de dreptul muncii nr. 1/2005, p. 180)

2. In baza acelui referat intocmit se poate demara cercetarea disciplinara , dar nu se poate aplica direct o sanctiune discilinara.

3. Sub sancţiunea nulităţii absolute, nici o măsură, cu excepţia avertismentului, nu poate fi dispusă mai înainte de efectuarea unei cercetări disciplinare prealabile.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drepturi la locul de munca radutuclaudiaadita radutuclaudiaadita Buna ziua ,in urma unui conflict cu ceilalti colegi ,asistentul de servici imi face probl,ca nu este cantitatea de carne ceruta pe liste ,dar se pare ca el nu ... (vezi toată discuția)
Concediere litavictor litavictor Buna ziua. in data de 26 octombrie 2012,eram la servici mai spre seara managerul ma chemat la el in birou, spunandum ca trebuie sa plec acasa si ca nu mai pot ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, directorul școlii are dreptul sa dea avertisment ... Lidia Baroi Lidia Baroi Buna ziua, Directorul școlii are dreptul sa dea avertisment scris? ART.280 din legea educației reglementează cercetarea disciplinara, ok. Dar nu poate avea ... (vezi toată discuția)