Buna ziua,
Directorul școlii are dreptul sa dea avertisment scris? ART.280 din legea educației reglementează cercetarea disciplinara, ok. Dar nu poate avea incidența ART. 247 din Codul Muncii?
Exemplu: un elev a pierdut bursa de merit pentru ca dirigintele nu și-a respectat obligațiile din fisa postului, din procedura ..
Directorul poate sa-i ceara o nota explicativa? Dacă profesorul refuza, sau nu da o explicație convingătoare, directorul nu poate da un avertisment scris?
Notele de relaţii, referatele, notele explicative nu fac dovada efectuării cercetării prealabile. Aşadar, angajatorul trebuie să dovedească faptul că a convocat în scris salariatul, precizând obiectul, data, ora şi locul întrevederii. Toate aceste detalii sunt necesare a fi prezente în convocarea scrisă, întrucât numai în acest fel salariatul îşi va putea exercita dreptul la apărare, putând oferi persoanei împuternicite să realizeze cercetarea toate motivaţiile şi probele relevante. (Curtea de Apel Bucureşti, Secţia a VII-a civilă şi pentru cauze privind conflicte de muncă şi asigurări sociale, decizia civilă nr. 1526/LM/2004, în Revista română de dreptul muncii nr. 1/2005, p. 180)
Nu este îndeplinită condiţia cercetării prealabile în cazul în care angajatorul a procedat doar la luarea unei note explicative din partea salariatului, fără să-i aducă la cunoştinţă învinuirea şi fără să-i acorde dreptul de formula apărări şi motivaţii şi de a prezenta dovezi. (Curtea de Apel Bucureşti, Secţia a VII-a civilă şi pentru cauze privind conflicte de muncă şi asigurări sociale, decizia civilă nr. 903/LM/2004, în Revista română de dreptul muncii nr. 1/2005, p. 197)
Nu este îndeplinită condiţia cercetării prealabile în cazul în care angajatorul a procedat doar la luarea unei note de relaţii din partea salariatului, fără să-i aducă la cunoştinţă obiectul cercetării (în adresa reţinută de prima instanţă făcându-se doar referire la referat) şi fără să-i acorde dreptul de a formula apărări şi motivaţii şi de a prezenta dovezi. 2. În atare condiţii, decizia de sancţionare este lovită de nulitate absolută, conform dispoziţiilor art. 267 Codul muncii, nemaifiind necesar a se analiza şi motivele de fond invocate. Faţă de cele reţinute, instanţa de control judiciar constată că prima instanţă a interpretat greşit dispoziţiile art. 267 alin. (2) Codul muncii, astfel încât este incident motivul de recurs prevăzut de art. 304 pct. 9 C. proc. civ. (Curtea de Apel Iaşi, Secţia Litigii de Muncă şi Asigurări Sociale, Decizia nr. 99 din 26 februarie 2008, www.jurisprudenta.org)
2. Nu se poate aplica direct sanctiunea ,fara cercetarea disciplinara .... Legea nr.1/2011 are prioritate fata de Codul Muncii , in aceasta situatie.