avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 976 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme privind insolvenţa, ... Recuperare salarii restante
Discuție deschisă în Probleme privind insolvenţa, lichidarea judiciară şi falimentul

Recuperare salarii restante

Buna ziua, avem nevoie de o lamurire deoarece nu reusim sa gasim un raspuns clar
Firma la care am lucrat este in faliment , salariile noastre restante au fost trecute in tabelul creantelor si acum tot asteptam un raspuns de la firma de insolventa dar ne tot duce cu zaharelul .Mentionam ca in urma valorificarii unor active s-au facut incasari si bani in cont exista. Ce ar trebui sa facem noi angajatii pentru a ne incasa salariile pentru ca avem impresia ca dansii ne tot amana mizand pe faptul ca noi nu cunoastem legile si pentru a-si urmari incasarea onorariilor lor . Ce drepturi avem noi in aceasta situatie si ce demersuri ar trebui sa facem in acest sens .Va multumim .
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:41, 22 Februarie 2014
Puteti depune o sesizare la judecatorul sindic, in aceasta privinta.

Salariatii beneficiaza de prioritate la efectuarea platilor in cadrul procedurii. Astfel, cu privire la creantele anterioare deschiderii procedurii insolventei si care au fost inscrise in tabelul creantelor, legea insolventei stabileste ca, in cazul falimentului, acestea urmeaza a fi platite prioritar.

Art. 123 din Legea nr.85/2006:
Creanţele vor fi plătite, în cazul falimentului, în următoarea ordine:
1. taxele, timbrele sau orice alte cheltuieli aferente procedurii instituite prin prezenta lege, inclusiv cheltuielile necesare pentru conservarea şi administrarea bunurilor din averea debitorului, precum şi plata remuneraţiilor persoanelor angajate în condiţiile art. 10, art. 19 alin. (2), art. 23, 24 şi ale art. 98 alin. (3), sub rezerva celor prevăzute la art. 102 alin. (4);

2. creanţele izvorâte din raportul de muncă;
.....

De asemenea, in ipoteza in care creantele salariale nu sunt acoperite in totalitate, in urma distribuirii fondurilor rezultate in urma lichidarii activului debitoarei, se poate apela la Fondul de Garantare pentru plata creantelor salariale. Suma totala a creantelor salariale suportate din Fondul de garantare nu poate depasi cuantumul a 3 salarii medii brute pe economie pentru fiecare salariat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recuperare salarii restante kartush1977 kartush1977 Salut toti membri forumului si cer ajutorul celor avizati in urmatoarea problema: o ruda se afla in urmatoarea situatie-in noiembrie anul trecut a fost data in ... (vezi toată discuția)
Drepturi salariale alexandra_25 alexandra_25 In decembrie am fost concediat. In cadrul procesului, instanta a dat verdictul in favoarea mea. Din februarie, firma a intrat in insolventa. Din februarie pana ... (vezi toată discuția)
Hotarare judecatoreasca privind obligarea la plata salariilor restante. firma in insolventa. cum pot recupera drepturile salariale? mariusstoican mariusstoican Buna ziua, Mi s-a admis in instanta cererea privind obligarea firmei la care am lucrat la plata salariilor restante. De mentionat ca am fost angajat in ... (vezi toată discuția)