avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 385 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Functie de muncitor necalificat
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Functie de muncitor necalificat

Buna ziua,
Numele meu e Andrei, am 28 ani si lucrez de 8 ani intr-un institut de cercetare pe functia de muncitor necalificat. In 2008 am absolvit facultatea, iar in 2010 masterul pe care institutul considera ca nu sunt pe domeniu, asa ca in 2010 m-am inmatriculat la un master recomandat de institut pentru a-mi fi recunoscute studiile si a inainta in functie. In 2012 am absolvit masterul recomandat, dar mi s-a spus sa am rabdare ca nu sunt bani pentru a primi functia de drept, este legal sa fiu tinut timp de 2 ani pe o functie de muncitor necalificat in conditiile in care am studii superioare in domeniu?

Va multumesc anticipat pentru raspuns!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:30, 22 Februarie 2014
Probabil ca lipsa fondurilor nu a data psoibilitatea angajatorului dvs de a va promova intr-o functie pentru care sunt necesare studiile absolvite.
Sa inteleg ca nu exista o lege care sa oblige angajatorul sa ma promoveze, desi consider ca e dreptul meu si am avut rabdare 2 ani, iar diferenta de bani nu e semnificativa astfel incat angajatorul sa nu si-o permita si ca la mijloc e doar rea vointa. Vorbim totusi de o functie de muncitor necalificat, iar studiile de invatamant superioare, iar managerul se crede pe mosia lui, face doar ce vrea el si cum vrea.

As fi avut nevoie de o trimitere la o lege, un articol pe care sa o anexez unei cereri scrise pentru promovare, sa primesc functia care mi se cuvine, nu-mi vreau decat drepturile!
Nu exista niciun act normativ care sa oblige la asa ceva un angajator, mai ales pentru sectorul privat.

In sectorul bugetar , avem:
art.26 din Legea nr.284/2010
(1) Încadrarea şi promovarea personalului plătit din fonduri publice pe funcţii, grade sau trepte profesionale se fac potrivit prevederilor din statute sau alte acte normative specifice domeniului de activitate, aprobate prin legi, hotărâri ale Guvernului sau act administrativ al ordonatorului principal de credite.

(2) În situaţia în care promovarea personalului bugetar în funcţie, grad sau treaptă profesională nu este reglementată prin statute proprii, promovarea se face de regulă pe un post vacant existent în statul de funcţii.

(3) În situaţia în care nu există un post vacant, promovarea personalului plătit din fonduri publice în funcţii, grade sau trepte profesionale se va face prin transformarea postului din statul de funcţii în care acestea sunt încadrate într-unul de nivel imediat superior.

(4) Promovarea în grade sau trepte profesionale imediat superioare se realizează pe baza criteriilor stabilite prin regulament-cadru, ce se aprobă prin hotărâre a Guvernului, dacă nu este reglementată altfel prin statute sau alte acte normative specifice.
Este un mediu bugetar si stiu sigur ca exista loc vacant.

Va multumesc pentru informatii!
Vedeti si HG 286/2011
Art. 41. — (1) Prin promovare se asigura evolutia in cariera a personalului contractual, prin trecerea intr-un grad, o treapta profesionala sau functie superior/superioara.
(2) Promovarea persoanelor incadrate cu contract individual de munca in grade sau trepte profesionale se face, de regula, pe un post vacant sau temporar vacant, iar in situatia in care nu exista un asemenea post se face prin transformarea postului din statul de functii in care acestea sunt incadrate intr-unul de nivel imediat superior.
(3) Promovarea in grade sau trepte profesionale a personalului contractual din sectorul bugetar se face prin examen.
Art. 42. — Regulamentul de organizare si desfasurare a examenului de promovare in grade sau trepte profesionale a personalului contractual se aproba prin act administrativ al ordonatorului principal de credite.
...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Promovare fara examen dioanna10 dioanna10 Buna seara! Am o intrebare cu privire la promovarea unei persoane din sectorul bugetar. Daca are functia de muncitor calificat IV (personal contractual), ... (vezi toată discuția)
Cum se transorma un post din studii medii in studii superioare? meri75 meri75 Post de referent III, gr. asistent cu studii medii,se poate transforma in studii superioare? (vezi toată discuția)
Administrator de patrimoniu lucian35 lucian35 Buna ziua, sunt administrator financiar(de patrimoniu) de 2 ( ani) la un liceu. Postul meu este pe studii medii si as vrea sa stiu cum sa procedez sau ce ... (vezi toată discuția)