avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 425 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... Diferenta curs valutar RJIP
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

Diferenta curs valutar RJIP

Buna ziua!

Sunt traducator autorizat si tin contabilitatea in partida simpla.
Fiind la inceput, nu stiu cum sa procedez cu diferentele de curs valutar.
Precedent:
Am lucrat cu persoane din alte tari si am emis facturi in lei, pentru care am scris si echivalentul in euro. Atunci cand am deschis contul pentru aceasta activitate, in lei, la banca mi s-a spus ca valuta se va transforma automat in lei. M-am trezit apoi cu un cont in euro, deschis automat, dupa care am fost nevoita sa fac conversia pentru a putea utiliza banii...Nu inteleg cum s-a deschis contul, legat de acelasi card, fara ca eu sa il solicit.
Intrebari:
1. In RJIP trec suma facturata, dupa care fac o intrare si pentru diferenta in plus sau in minus aferenta cursului de schimb valutar, sau toate aceste diferente le trec in fisa de operatiuni diverse, ca mai apoi sa trec in RJIP totalul veniturilor/cheltuielilor aferente cursului valutar?
2. Comisioanele bancii pentru administrarea contului si deschiderea contului in euro se trec in RJIP separat, sau in fisa OD, si mai apoi se trece totalul in RJIP?
3. Daca inregistrarile mentionate se trec mai intai in FOD, iar apoi totalul se trece in RJIP, acest lucru se face pentru fiecare luna, sau pentru tot anul?
4. Cum procedez atunci cand stiu ca voi primi sume in euro? Trec pe factura numarul de cont dechis de banca in euro? Sau il trec pe cel dechis initial de mine in lei?

Sper ca nu v-am ametit cu atatea nelamuriri, insa desi codul fiscal ar trebui sa fie pe intelesul tuturor, nu ma lamureste cu nimic. :(
Va multumesc foarte mult pentru ajutor.

O zi minunata! :)
Cel mai recent răspuns: DanaZg , utilizator 15:47, 22 Februarie 2014
1. In RJIP se trece data incasarii facturii conform extrasului de cont, la cursul BNR din ziua incasarii(cursul ar trebui sa fie trecut in extrasul de cont) ;2-3. Orice suma platita,respectiv incasata,in numerar sau prin banca se va inregistra obligatoriu,cronologic,in RJIP(pct.51 din Normele metodologice privind conducerea evidentei contabile in partida simpla,anexa la OMFP 1040/2004) ;4. Cand stiti ca veti incasa sume in euro,este bine sa mentionati pe factura si contul deschis in euro,alaturi de cel in lei.
Va multumesc foarte mult pentru raspunsuri. Nu sunt lamurita, totusi, cu diferenta de schimb valutar...Spre exemplu, eu emit o factura de 450 lei (echiv. a 100 euro la cursul de 4,5), iar la incasare, datorita schimbului valutar, primesc 100 de euro, dar la un curs de 4,6, adica 460 lei prin conversie. Nu este nici o problema daca exista aceasta discrepanta intre suma de pe factura si suma primita? Se subintelege ca a fost o diferenta de schimb valutar? Am crezut ca vor trebui inregistrate separat (ex: 450 lei incasare factura, 10 lei diferenta curs valutar). Va multumesc anticipat pentru raspuns.
In RJIP se trece doar incasarea de 460 lei la data din extrasul de cont bancar. Conform art.48 alin.(2) din Codul fiscal , venitul brut cuprinde : a)sumele incasate si....
Va multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intrebare incasare pfa mmihai155 mmihai155 Buna ziua. Sunt PFA din iulie anul asta. Singurele mele venituri le realizez in colaborare cu o firma din strainatate. Pe scurt, eu fac programe pe ... (vezi toată discuția)
Pfa venit real, fara chitante break_noon break_noon Am si eu niste intrebari, daca se poate. Pina anul trecut am fost la norma de venit, de anul asta sunt la venit real, asa ca trebuie sa completez registrul ... (vezi toată discuția)
Pierderi din curs valutar cristian_conea cristian_conea sunt titular de I.I. si primesc plata in euro; 1. in reg.de casa in valuta trec cursul BNR din ziua in care am primit plata si astfel rezulta o suma in lei ... (vezi toată discuția)