avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 429 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Donatie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Donatie

Ma intereseaza daca pot sa donez unui copil un teren care nu este intabulat.:)
Cel mai recent răspuns: pusa2mimi , utilizator 00:39, 23 Februarie 2014
Trebuie facuta intabularea si, ulterior, puteti dona copilului terenul! Atentie: daca mai aveti si alti copii si sot supravietuitor la decesul dvs., donatia (ca si testamentul!) este esentialmente atacabila pentru partea mostenitorilor rezervatari (copii si sot supravietuitor) care le incalca cotitatea disponibila (adica ceea ce legea le da dreptul la mostenirea dvs., chiar in contra vointei dvs.!).
Multumesc nu aceasta este problema, terenul este mostenit, iar persoana de care l-am mostenit l-a dat spre folosinta cuiva, care nu mai vrea sa iasa de pe el sustinand ca "la cumparat" dar nu a platit si nu exista nici o hartie in acest sens(care sa constituie capat de proba) si vreau sa evit un proces de uzucapiune, eu nu folosesc terenul dar fiul meu s-ar putea sa il foloseasca si nu vreau sa il pierd mai ales ca "dansul" care il foloseste ,il foloseste de 12 ani.Presupun ca trebuie uzucapiune de 30 de ani dupa vechiul cod civil nu? Terenul este la tara si dansul ar putea gasi "martori" ca l-a cumparat ,rudele lui din sat,desi nu are nimic scris, de aceea imi este frica sa nu pierd terenul.
Ultima modificare: Sâmbătă, 22 Februarie 2014
pusa2mimi, utilizator
Cum adica "terenul l-am mostenit" iar "persoana de la care l-am mostenit l-a dat in folosinta cuiva"? A mosteni, inseamna ca persoana de la care ati mostenit este decadata, ceea ce contravine cu restul frazei dvs!? Ce intelegeti dvs. prin mostenire?
Terenul a trecut in proprietatea mea prin mostenire, inainte de decesul persoanei de la care am mostenit, acel teren a fost dat in folosinta unui om din sat care l-ar fi cumparat probabil daca decedata ar mai fi trait.Dupa decesul fostei proprietare respectivul a folosit in continuare terenul, eu fiind in alta localitate si avand servici nu m-a deranjat ca l-a folosit, dar cand i-am pus in vedere ca daca il vrea in continuare sa-mi dea ceva, arenda sau sa-l cumpere, a zis ca el "l-a cumparat"de la fosta proprietara, i-am cerut o hartie care sa dovedeasca a zis ca nu are dar are "martori" .Eu platesc impozit dupa teren, el il foloseste!
Ultima modificare: Sâmbătă, 22 Februarie 2014
pusa2mimi, utilizator
Atunci, parerea mea este ca, inainte de a faceo "donatia" catre fiul dvs., intai trebuie sa clarificati dreptul dvs. si dreptul persoanei care il foloseste in prezent si care spune ca l-a cumparat!Pentru aceasta, daca aveti actele necesare pentru terenul respectiv (certificatul de mostenitor de pe urma defunctei de la care ati mostenit terenul si actul decedatei de proprietate al terenului respectiv, intelegand ca la fisc sunteti inregistrat) puteti sa introduceti actiune in revendicare (care este actiunea proprietarului neposesor impotriva posesorului neproprietar, adica exact situatia dvs!) si dupa ce veti fi intrat in posesia terenului respectiv puteti face si donatie copilului, puteti sa il dati si in arenda oricui doriti dvs!

Alte discuții în legătură

Uzucapiune vaspa vaspa Problema e in felul urmator: dupa decesul parintilor, unul dintre mostenitori (nefiind facuta succesiunea, dar fiind impartite intre el si restul ... (vezi toată discuția)
Cumparare teren pe numele mamei sori67 sori67 Vreau sa cumpar un teren si apoi sa construiesc o casa, dar as vrea sa -l cumpar pe numele mamei.Nu stiu ce contract pot face cu ea pentru a putea sa stam in ... (vezi toată discuția)
Uzucaoiune asupra unui teren cu mostenitori anla2 anla2 O familie X a cumparat o proprietate in anul 1943 de la vanzatorul Y. Proprietatea cumparata reprezenta o casa construita pe jumatate din terenul initial. ... (vezi toată discuția)