avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 506 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... uzucapiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

uzucapiune

Problema e in felul urmator: dupa decesul parintilor, unul dintre mostenitori (nefiind facuta succesiunea, dar fiind impartite intre el si restul mostenitorilor bunurile imobile) cu intentia de a vinde terenul care i-ar reveni, l-a dat in arenda vecinului acestuia (interesat sa-l cumpere), fara insa a se incheia vreun act in acest sens. Dat fiind faptul ca a trecut o perioada lunga de timp, iar succesuiunea tot nu s-a facut din cauza unuia dintre succesori, exista riscul de a pierde proprietatea terenului dat formal in arenda si aflat intr-un alt judet? Ce acte ar trebui incheiate pentru a nu pierde acel teren prin uzucapiune in cazul in care se intarzie in continuare deschiderea succesiunii? O promisiune de vanzare ssau de cumparare a terenului respectiv, un contract de arendare (in conditiile in care terenul nu este cultivat, ci vecinul vrea doar sa-si mareasca proprietatea) sau cum ar trebui procedat pentru a nu curge termenul impotriva mostenitorului proprietar. Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: ContSters103772 , utilizator 20:08, 1 Noiembrie 2011
Se poate incheia orice act cu vecinul, din care sa rezulte ca acesta este detentor precar (adica foloseste terenul cu acordul mostenitorului) si nu posesor.
Un act de arenda sau unul de inchiriere ar fi utile.
Se poate formula si o notificare impotriva vecinului, prin care acesta sa fie somat sa predea folosinta terenului sau se poate formula o actiune in revendicare.
Si plata impozitului de catre mostenitor este un act prin care acesta se manifesta ca proprietar in detrimentul celui care ar intentiona sa invoce uzucapiunea.
Nu putem sa-l somam sa predea folosinta terenului sau sa-l revendicam in instanta atata timp cat i-am permis sa se foloseasca de el, cu conditia sa-l cumpere atunci cand actele de succesiune vor fi gata.
Impozit platim in continuare pentru acel teren (asa cum platim pentru orice teren sau cladire). Totusi, nu s-ar putea incheia un act notarial prin care toti mostenitorii sunt de acord sa-l vanda inainte de a se deschide succesiunea? Astfel am scapa de problema. Multumesc mult pentru raspuns.
Problema dvs. este ca nu aveti o intelegere scrisa cu vecinul, iar intelegerile verbale nu pot fi dovedite in fata instantei de judecata.
Daca vecinul nu este de buna-credinta si invoca uzucapiunea, nu veti reusi sa dovediti ca in realitate a stapanit terenul cu acordul dvs.
Insa, atat timp cat va comportati ca niste proprietari diligenti si achitati impozitul aferent terenului, nu cred ca veti avea surpriza admiterii de catre instanta a unei eventuale actiuni in uzucapiune.
Dar, pentru si mai mare siguranta, incheiati un act cu vecinul.
O vanzare nu este posibila pana nu se rezolva problema dezbaterii succesiunii.
Incercati incheierea unui antecontract de vanzare-cumparare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Uzucapiune de la 10 la 20 de ani .. detin un teren extravilan ... Costea Mihai Costea Mihai Uzucapiune de la 10 la 20 de ani .. Detin un teren extravilan in baza unui titlu eronat, interpretabil din punct de vedere legal, teren pe care l-am arendat ... (vezi toată discuția)
Teren mostenire parinti Angela A Mihailiuc Angela A Mihailiuc Buna ziua, Suntem 3 surori care avem 3 ha de teren mostenire de la parinti.Am facut succesiunea cu 2 ani in urma,dar nu am inscris terenul in Cartea ... (vezi toată discuția)
Uzucapiune si mostenire alexandru_t alexandru_t Buna ziua, Am si eu cateva nelamuriri legate de uzucapiune. Bunica mea detine un teren trecut in cartea funciara. Acest teren a fost utilizat in ultimii 5-6 ... (vezi toată discuția)