Buna ziua,
Suntem 3 surori care avem 3 ha de teren mostenire de la parinti.Am facut succesiunea cu 2 ani in urma,dar nu am inscris terenul in Cartea Funciara.
Este mai dificil pentru noi sa rezolvam problemele pentru ca nu locuim in zona(Botosani)...locuim in Bucuresti,Italia si Franta.
Pamantul este folosit fara acte de arenda de o verisoara,in mod gratis,doar plateste impozitul...din anul 2012.
Avem intetia sa rezolvam cat mai repede cu documentele de inscriere in Carta Funciara si apoi sa-l vindem ,verisoara vrea sa-l cumpere.
Daca nu o sa reusim in scurt timp( per motive personale de sanatate) sa rezolvam cu documentele,riscam sa pierdem pamantul?
Daca verisoara plateste 10 ani la rand impozitul,poate intra ea in posesia pamantului fara voia noastra?
Va multumesc mult!
Salutari cordiale,
Angela Aciobanitei Mihailiuc
Eu va sfătuiesc sa încheiați un contract de arenda cu verișoara dumneavoastră pentru a fi apărată de aceasta situație.
Intr-adevar o persoana poate deveni proprietar după trecerea unei perioade de 10 ani, în care a avut o posesie utila și neviciata. Însă, în situația dumneavostră, consider ca aceste condiții nu ar putea fi îndeplinite, avand in vedere ca verișoara dumneavostră poseda terenul din îngăduința dumneavostră. Iar, în conformitate cu dispozițiile art. 918 Cod civil nu constituie posesie stăpânirea uni bun de către un detentor precar (lit. D) orice altă persoană care, deținând temporar un bun al altuia, este obligată să îl restituie sau care îl stăpânește cu îngăduința acestuia.)
Cu privire la plata impozitului de către verișoara dumneavostră, acest lucru poate fi considerata doar o proba prin care sa se dovedeasca ca a posedat imobilul o perioada de timp (în cadrul unei acțiuni în instanta având ca obiect uzucapiunea), dar nu ii conferă niciun drept cu privire la acesta.
Cu toate acestea, pentru liniștea dumneavostră, asa cum am zis mai sus, e bine sa încheiați totuși acest contract în forma scrisa, forma scrisa fiind o condiție de validitate a contractului de arenda.
Uzucapiune
mario49
Buna ziua
Tatal meu a cumparat o casa in anul 1985 in localitatea Comisani DB avand si un teren in spatele casei de 3500m . Pe casa are acte si pe ... (vezi toată discuția)