avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 932 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Norma speciala - Norma generala - Aplicabilitate
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Norma speciala - Norma generala - Aplicabilitate

Intrebarea este urmatoarea : in cazul in care apare o legece stabileste anumite conditii, conditii de la care o norma speciala anterioara noii legi deroga , se aplica norma generala sau cea speciala? Dar in cazul in care norma generala posterioara spune ca ea se completeaza cu dispozitiile din norma speciala in masura in care acestea nu contravin celei generale - iar unele dispozitii din normele speciale sunt contrare celei generale nou adoptate - ce lege se aplica? Norma speciala deroga de la cea generala si in acest caz ?
Va multumesc si va rog sa imi raspundeti!
Cel mai recent răspuns: Dan Top , Avocat 04:59, 22 Aprilie 2009
Legea noua se aplica in masura in care a abrogat expres sau implicit (prin noi dispozitii) dispozitile din legea speciala anterioara, aceasta din urma se va aplica numai pentru situatiile derogatorii neavute in vedere de legea noua conform principiului lex specialia generalibus derogant....
~ Conținut șters la cerere ~

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legea generala posterioara si speciala anterioara AnduL AnduL Am inteles mai intai ca o lege generala posterioara poate deroga de la una speciala anterioara daca prevede in mod expres acest lucru in continutul ei. Am ... (vezi toată discuția)
Dispare "specialia generalibus derogant " pentru actele normative in vigoare la 1 octombrie 2011? ContSters214341 ContSters214341 Dupa cum stiti, Legea 71/2011 articol ultim, pct bb) prevede ca se abroga : \" orice alte dispozitii contrare chiar daca acestea sunt cuprinse in legi ... (vezi toată discuția)