avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 898 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Legea nr. 189/2003 privind asistenta judiciara ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Legea nr. 189/2003 privind asistenta judiciara internationala in materie civila si comerciala, republicata 2009, este abrogată prin intrarea în vigoare a Noului Cod de procedură civilă - Cartea a VII-a - Procesul civil internațional ?


Stimați forumiști!
Știut fiind faptul că, conflictul dintre legea specială anterioară și legea generală ulterioară se rezolvă prin aplicarea conjugată a principiilor potrivit cărora norma specială se aplică cu prioritate față de norma generală - specialia generalibus derogant -, iar o normă specială nu poate să fie modificată sau abrogată decât în mod expres printr-o normă generală ulterioară, doresc opinii pe aspectul următor:
Legea nr. 189/2003 privind asistenta judiciara internationala in materie civila si comerciala, republicată în 2009, este abrogată prin intrarea în vigoare a Noului Cod de procedură civilă - Cartea a VII-a - Procesul civil internațional ?

Cel mai recent răspuns: Alexandru Ardeleanu , Consilier juridic 18:32, 1 Februarie 2015
Legea de punere in aplicare a Codului de procedura civila abroga prin art. 83 lit. k) "orice alte dispozitii contrare, chiar daca sunt cuprinse in legi speciale". Astfel sunt abrogate dispozitiile Legii 189 in masura in care sunt contrare codului.
Din lectura Legii 189 se poate vedea ca cele doua acte normative nu au acelasi obiect:

Obiectul reglementării
(1) Asistenţa judiciară internaţională în materie civilă şi comercială se referă la ansamblul procedurilor de cooperare între autorităţile judiciare române şi străine în vederea soluţionării unui litigiu, pe tot parcursul desfăşurării acestuia.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Norma speciala - norma generala - aplicabilitate CCCccc CCCccc Intrebarea este urmatoarea : in cazul in care apare o legece stabileste anumite conditii, conditii de la care o norma speciala anterioara noii legi deroga , ... (vezi toată discuția)
Dispare "specialia generalibus derogant " pentru actele normative in vigoare la 1 octombrie 2011? ContSters214341 ContSters214341 Dupa cum stiti, Legea 71/2011 articol ultim, pct bb) prevede ca se abroga : \" orice alte dispozitii contrare chiar daca acestea sunt cuprinse in legi ... (vezi toată discuția)
O intrebare pentru un avocat cu experienta in divort cu element de extraneitate bamac bamac Buna ziua, As dori sa stiu, daca se poate, daca este necesara traducerea, legalizarea si/sau apostilarea actiunii de divort si a actelor depuse (certificat ... (vezi toată discuția)