avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 792 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Restituire fond de reparatii la data vanzarii ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Restituire fond de reparatii la data vanzarii apartamentului

Buna ziua,
In urma cu cateva zile am vandut un apartament care face parte dintr-un bloc care are o Asociatie de Proprietari. Am cerut Presedintelui Asociatiei sa imi elibereze adeverinta pt notar ref. la plata la zi a obligatiilor si am cerut ca in adeverinta sa fie expres mentionat si fondul de rulment. Presedintele mi-a spus ca la noi in bloc nu exista deloc "fond de rulment" ci numai "fond de reparatii". Pe adeverinta a fost mentionat acest fond de reparatii aferent apartamentului meu, in suma de peste 2000 lei, care conform adeverintei se afla intr-un depozit la banca, dar cu mentiunea ca acesta nu imi poate fi restituit, fara a mi se explica de ce nu imi poate fi restituit. Mentionez ca 100% din acest fond de reparatii este constituit prin contributiile mele lunare, neexistind niciun fel de venituri comune (NU avem deloc reclame, inchieriere fatada sau alte venituri din exploatarea spatiilor comune).
In plus, noul proprietar care a cumparat aprtamentul de la mine a cerut sa mentionam in contractul de vanzare-cumparare ca nu preia niciun fond de rulment sau reparatii de la mine si ca in consecinta nu imi plateste nicio astfel de suma, urmand ca eu sa imi recuperez orice fonduri constituite prin contributiile mele de la Asociatia de Proprietari.
Am cerut Asociatiei de Proprietari restituirea fondului de rulment si a fondului de reparatii neutilizat si aflat in depozitul bancar (nu avem in curs nicio reparatie la bloc), insa Asociatia nici macar nu imi raspunde la solicitare, ma ignora cu desavarsire.
Va solicit sprjinul pentru a afla ce demersuri trebuie sa fac pentru a-mi recupera fondurile de la Asociatia de Proprietari.
Va multumesc pentru ajutor !
Cu stima,
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 22:14, 23 Februarie 2014
Buna seara!
se pare ca cel care a cumparat de la dvs. e mai bine ancorat in realitate. Acel fond de reparatii la care ati contribuit cu bani este o fictiune. Pentru a va recupera banii trebuie sa formulati o actiune de chemare in judecata a asociatiei de proprietari.

Cu stima,
Pralea Lucian
Ultima modificare: Sâmbătă, 22 Februarie 2014
Admin, administrator
Conform legislatiei, la vanzarea apartamentului, proprietarului i se poate restitui, la cerere fondul de rulment nu si fondul de reparatii. Acesta nu se restituie.
Dupa cum spuneti dumnaevoastra ati solicitat restituirea fondului de rulment, dar daca nu aveti fond de rulment cum solicitati restituirea acestuia? De unde? Poate verificati chitantele pe care le aveti in casa si daca o sa gasiti pe acestea consemnat ca ati platiti anumite sume ca "fond de rulment" aveti tot dreptul sa solicitati, sa fcaeti dovada cu chiatntele si sa vi se restituie.
Cat priveste fondul de reparatii, am o mare nedumerire: pentru ce ati depus dumnaevaostara 2000 lei (20 de milioane vechi) ca fond de reparatii!?
De regula fondul de reparatii se stabileste in functie de nevoi, de lucarile prevazute in bugetul anual iar sume mai mici pot apare ocazional pentru avarii neprevazute...
Noi, de regula vedem cam ce reparatii mari avem de facut si stabilim cu aproximatie sumele in bugetul anual. Aceste sume, de regula se cheltuiesc in acel an iar unii proprieatri chiar raman cu restante la reparatii pentru cateva luni deoarece fondul de reparatii achitat nu a fost suficient ori nu l-au platit toti.
Asadar revin cu intrebarea: pentru ce reparatie ati depus 2000 lei la asociatie, bani necheltuiti de asociatie si tinuti in banca?
Conform norme in vigoare fondul de rulment ,la carerea proprietarului se poate restitui in situatia transferului dreptului de proprietate asupra bunului imobil
Fondul de reparatii nu se restituie proprietarului,ramanand la indemana asociatiei de proprietari
L nr 230/2007 Art. 24. - (1) In scopul asigurarii fondurilor necesare pentru plati curente, asociatia de proprietari stabileste cuantumul si cota de participare a proprietarilor la constituirea fondului de rulment. De regula, fondul de rulment se dimensioneaza astfel incat sa poata acoperi cheltuielile curente ale condominiului la nivelul unei luni calendaristice. Stabilirea cuantumului se face prin echivalare cu suma care a fost necesara pentru acoperirea cheltuielilor lunare inregistrate de asociatia de proprietari in anul expirat, la nivelul lunii cu cheltuielile cele mai mari, majorate cu rata inflatiei, iar in cazurile asociatiilor de proprietari nou-infiintate, prin constatarea si insusirea experientei in domeniu a unor asociatii de proprietari echivalente ca marime.


(4) Fondul de rulment incasat se poate restitui in situatiile de schimbare a domiciliului sau a dreptului de proprietate, daca prin actele de transmitere a dreptului de proprietate sau a folosintei locuintei nu se stipuleaza altfel, precum si in situatiile in care cheltuielile lunare scad conform deciziei comitetului executiv, la cererea proprietarului.

(5) Asociatia de proprietari va constitui un fond pentru repararea partilor de constructii/
instalatii aflate in proprietate comuna, fond cu perioada de folosire limitata, care va fi depus in contul asociatiei de proprietari si nu va putea fi folosit decat cu acordul adunarii generale a asociatiei de proprietari, in conformitate cu bugetul de venituri si cheltuieli.

Nu mai dati citate din legislatie - trebuie sa traiasca si avocatii, nu? O actiune in justitie le-ar prinde numai bine!

Fond de reparatie de 2000 lei - nu am auzit niciodata de o suma atat de mare, probabil ca ati hotarat in AG sa va construiti un heliport pe bloc!

Lasand gluma la o parte, ca sa recuperati totusi acest fond, puteti sa purtati o discutie tripartita: dvs. - vanzatorul, cumparatorul si as. prop.
Discutia se poate purta in ideea ca si viitorul proprietar va trebui sa achite aceasta suma la fondul despre care vorbiti ( drept sa va spun, nu am inteles ca este Fd. rulment, Fd. reparatii sau amandoua la un loc). Ei in loc ca as. prop. sa vi-l restituie, puteti discuta cu cel care achizitioneaza apartamentul sa-i fie transerart lui aceasta suma (atentie, documente clare, se poate face precizarea si in adeverinta eliberata de as. prop.), si acesta sa va achite suma respectiva - peste pretul cerut pe apartament. Cum spuneam, as. prop. trebuie sa fie de acord cu solutia respectiva. Deci daca se poate, altfel, este foarte greu!
Multa bafta!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bună ziua! pe ce perioadă se restituie fondul de rulment? am ... Monica2323 Monica2323 Bună ziua! Pe ce perioadă se restituie fondul de rulment? Am stat într-un bloc din 1961, de la darea în folosință; după 1990 am cumpărat apartamentul ... (vezi toată discuția)
Fond rulment pt chirii anl irimiadana irimiadana cand am inchiriat prin ANL o locuinta, mi s a oprit un fond de rulemnt. ulterior am cumparat apartamentul,dar fondul nu mi l au restituit. cand am solicitat ... (vezi toată discuția)
Recuperare bani de la asociatie la vanzarea apartamentului tudosevictorel tudosevictorel Buna ziua. Am in vanzare [actele se semneaza pe 18 01 2016]un apartament si am in asociatie o suma de bani pentru fond de rulment,fond de reparatii si fond ... (vezi toată discuția)