avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 837 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Bună ziua! Pe ce perioadă se restituie fondul de ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Bună ziua! Pe ce perioadă se restituie fondul de rulment? Am ...

Bună ziua!
Pe ce perioadă se restituie fondul de rulment?
Am stat într-un bloc din 1961, de la darea în folosință; după 1990 am cumpărat apartamentul și am devenit proprietari, iar în 2022 l-am vândut.
Nu am știut că trebuie specificat in acte, că se poate face transferul acestuia la noul proprietar.
Nu am avut niciodată datorii la asociație, deci fondul nu a fost afectat.
Am solicitat restituirea fondului în întregime și mi s-au spus că nu se poate decât pe ultimii 2 ani.
Legea prevede restituirea în întregime dacă acesta nu a fost afectat de restanțe.
Cum pot proceda ca să obțin fondul în întregime?
Mulțumesc!
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Intr-adevar, legea nu prevede un anumit termen pentru restituirea fondului de rulment. Acesta, ar trebui restituit in intregime.
Ultima modificare: Vineri, 10 Martie 2023
Cornel Vasile, Consilier juridic
2 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
În întregime nu înseamnă însă tot ce s-a plătit cu acest titlu din 1961 încoace. Fondul de rulment se completeaz pe măsură ce se fac cheltuieli din el, așa că ce se cuvine e fondul de rument existent la momentul vânzării apartamentului.

Cornel Vasile a scris:

Intr-adevar, legea nu prevede un anumit termen pentru restituirea fondului de rulment. Acesta, ar trebui restituit in intregime.

Fondul de rulment se reface automat prin plata întreținerii in fiecare luna. Fondul se reface o dată la câțiva ani când facturile cresc foarte mult. Suma restituita la vânzarea ap. ar trebui sa fie ultima stabilită de asociație că fiind acoperitoare pt plata facturilor o perioada lunga de timp
Ultima modificare: Luni, 13 Martie 2023
unadministrator, utilizator
Fiecare asociatie are obligatia de a avea registru pentru evidenta fondului de rulment in care se afla suma existenta la zi pentru fiecare apartament. Solicitati in scris presedintelui asociatiei sa va comunice valoarea fondului dumneavoastra de rulment (eventual si a altor fonduri - de reparatii, etc) constituite la nivelul asociatiei la data vanzarii apartamentului. Solicitati copie xerox dupa fisa dumneavoastra reprezentand fondul de rulment si eventual alte fonduri (veti plati contravaloarea xeroxarii).
La data vanzarii apartamentului (necesara la notar) asociatia are obligatia de a emite adeverinta cu data pana la care sunt platite contributiile la cheltuielile asociatiei (intretinerea) precum si valoarea tuturor fondurilor inregistrate in evidenta asociatiei la data vanzarii apartamentului pentru apartamentul dumneavoastra.
Ulterior vanzarii apartamentului (nu intotdeauna data vanzarii corespunde cu data eliberarii apartamentului) cereti in scris asociatiei scoaterea dumneavoastra din cartea de imobil si recuperarea tuturor fondurilor aflate in evidenta asociatiei pentru apartamentul dumneavoastra (daca nu au fost transferate catre noul proprietar prin actul de vanzare-cumparare).
@adrian-adm., As intelege ca sunteti administrator de condominii...
Induceti in eroare cu o parte din cele aratate de catre dvs, si anume:
- nu este nevoie de o copie a fiselor de evidenta a fondurilor, doar daca la asociatia respectiva se lucreaza de catre un administrator incorect si mai ales fara a se face verificarea de catre un cenzor bun; daca stau si ma gandesc mai bine, soldul fondurilor de reparatii si al celui de rulment, ar trebui afisat luna de luna, in partea dreapta a listei de plata, eventual dupa totalul general, dar avand in vedere ca aceasta este o suma fixa ce se schimba destul de rar, ar putea fi afisat sub forma unui tabel, la avizier, eventual la sediul as. prop. - asta ca sa fim foarte corecti, da?
- asa cum a afirmat @ unadministrator :
Fondul de rulment se reface automat prin plata întreținerii in fiecare luna. Fondul se reface o dată la câțiva ani când facturile cresc foarte mult. Suma restituita la vânzarea ap. ar trebui sa fie ultima stabilită de asociație că fiind acoperitoare pt plata facturilor o perioada lunga de timp
- de fapt si de drept doar Fd. de rulment se inapoiaza celui care a instrainat locuinta (asa zice Legea), nu toate fondurile;
- in cazul instrainarii locuintelor, avand in vedere ca, de obicei LP este in urma cu 20-30 de zile, noi eliberam adeverinta cu zero debit, daca proprietarul vanzator achita un avans, suma care rezulta din valoarea Fd. de rulment aflat in evidenta as. prop (da, din registrul Fd. rulment) +/- o diferenta care rezulta dintr-un calcul preliminar;
- in rest, observatiile sunt ok si sunt de bun simt !
Ultima modificare: Joi, 30 Martie 2023
Adam Grecu, utilizator

Alte discuții în legătură

Cheltuieli din fondul de rulment Almaris Almaris Buna ziua, Se pot cheltui bani din fondul de rulment pentru materiale de curatenie, stingatoare de incendiu, diverse consumabile? Dar pentru interventii de ... (vezi toată discuția)
Achitare retroactiva a fondului de rulment Crisovan Crisovan Buna ziua, Situatia sta in felul urmator: proprietarul unui apartament nu a fost de gasit cativa ani, perioada in care ceilalti locatari sustin ca au ... (vezi toată discuția)
De aproximativ 2 ani se strânge lunar, fond de reparații (care ... AngiM AngiM De aproximativ 2 ani se strânge lunar, fond de reparații (care nu se rambursează la vânzarea apartamentului), cât și fond de rulment. În noiembrie s a ... (vezi toată discuția)