avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 897 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... De aproximativ 2 ani se strânge lunar, fond de ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

De aproximativ 2 ani se strânge lunar, fond de reparații (care ...

De aproximativ 2 ani se strânge lunar, fond de reparații (care nu se rambursează la vânzarea apartamentului), cât și fond de rulment.
În noiembrie s a efectuat o reparație la ascensor, iar în decembrie ne a băgat la plata atât fond de reparații cât și cheltuieli gospodărești.
Justificarea verbala a fost ca banii folosiți pt reparația ascensorului trebuie sa i recupereze prin introducerea cheltuielilor gospodărești, ca în cazul unui control el trebuie sa aibă banii întregi.(deși de justifica prin factura de ce lipsește suma "X").
Eu înțeleg ca fondul de reparații se strânge pt a se repara/îmbunătății diverse părți comune, dar nu înțeleg de ce trebuie sa i recupereze prin crearea acestei rubrici "cheltuieli gospodărești" atât timp cât se strâng în continuarea bani pt fond de reparații.
Exista o baza legala prin care fondul de reparații folosit pt reparații trebuie recuperat de la proprietarii care deja au achitat și achita în continuare fond de reparații?
Mulțumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 11:34, 22 Ianuarie 2023
se strânge lunar, fond de reparații (care nu se rambursează la vânzarea apartamentului)

De unde aveti informatia ca fondul de reparatii se restituie locatarului??
Conform disp L nr 196/2018 la transmiterea dreptului de proprietate bun imobil asociatia de proprietari are obligatia daca nu exista debite in evidenta sa restituie fondul de rulment
Fondul de reparatii nu se restituie
Pentru completa si corecta dv informare studiati temeinic disp L nr 196/2018 care precizeaza concret constituirea si actualizarea fondurilor de catre locatarii din imobilele de locuit in comun
Prin plata executie reparatii valoarea individuala fond reparatii constituita la nivelul fiecarui apartament s-a diminuat cu valoarea de plata care trebuie recuperata de la fiecare proprietar astfel incat sa fie refacut fondul de reparatii
”Certați” userul degeaba... Nu a zis că ar trebui să se ramburseze, pur și simplu a scris o informație suplimentară.
Nu a fost intentia mea sa cert initiatorul topicului
Doar am precizat ca fondul de reparatii conform disp l nr 196/2018 nu se restituie deponentului
Ca lunar, se strang bani pentru creearea unui Fd. re reparatii, este un lucru bun (probabil ca este o hot. a AG a membrilor), dar bine ar fi ca soldul acestui/acestor fonduri, ar trebui afisate la avizier, iar odata ce "apare" o cheltuiala asa de mare - cum este o reparatie la ascensor, suma facturata se repartizeaza proprietarilor, proportional cu c.p.i. din care se scade soldul fondului de reparatii adaunat pana atunci. De fapt, aceasta este si logica strangerii unui fond de reparatii, pentru ca atunci cand apare o cheltuiala mai mare, proprietarii sa poata suporta mai bine "efectul" sumei de pe lista de plata.
Faza cu cheltuielile gospodaresti, chiar ma amuza. Ce aveti de facut, daca nu este prea tarziu; contestati aceste cheltuieli gospodaresti. Nimeni nu o sa i-a la rost asociatia , daca se va proceda asa cum am scris mai sus.
Ei, daca mai este nevoie, mergeti in continuare cu strangerea cu sume mici ce vor intra in fd. de reparatii.
Si, da - fd. de reparatii nu se returneaza, indiferent motivul;
- fd. de rulment, da - si asta in anumite conditii, dar in mod normal, trebuie returnat proprietarului, atunci cand acesta pleaca din imobil.
Succes!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
@ynocentta
Știu că nu l-ați certat, de aceea am pus ghilimele cuvântului. L-ați corectat cred că e mai bine.
Deci l-ați corectat degeaba.

Alte discuții în legătură

Pot fi scutit de obligația de plată a fondului rulment dacă ... Brateanu Brateanu Pot fi scutit de obligația de plată a fondului rulment dacă imobilul nu este ocupat de nimeni și este gol? Poate adunarea generală să decidă cu privire ... (vezi toată discuția)
Recuperate avans fond fatetare bloc prezent prezent Buna ziua! De 1 an de zile, luna de luna, la intretinere se percep urmatoarele 2 fonduri: fond de reparatii (care se mentine la aceeasi suma de 27 lei/luna) ... (vezi toată discuția)
Cum se poate recupera fondul de reparații de la asociația de proprietari la momentul vânzării apartamentului? MadalinaDB MadalinaDB Buna seara, Va rog sa ma ajutati cu un raspuns la urmatoarea intrebare: Cum se poate recupera fondul de reparatii de la Asociatia de proprietari la momentul ... (vezi toată discuția)