avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 899 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Proprietati abandonate si acte de furt
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Proprietati abandonate si acte de furt

Mama mosteneste legal o proprietate - casa, curte, anexe, terenuri etc. - in mediul rural. Pe proprietatile vecine laturalnice acesteia (fata/spate) exista s-au dezvoltat de-a lungul anilor mici desisuri/paduri de arbori (salcam, fag, mesteacan, frasin etc.) si tufe/rugi care, datorita distantei mici fata de proprietatea noastra dar si al evolutiei/cresterii in timp, au ajuns sa faca umbra anumitor culturi (pomi fructiferi, vita de vie), influentand atat dezvoltarea acestora dar si productia de fructe.
Mentionez ca, una din proprietatile invecinate noua, este nelocuita (vechiul proprietar/chirias a decedat), oarecare mostenitori exista dar nu se preocupa de ingrijirea acesteia, intentia lor fiind de a vinde acest domeniu in stadiul actual, fara a se implica. Constructiile existente pe aceasta proprietate sunt niste ruine (nu mai sunt geamuri, ferestre, tencuiala etc), iar curtea si terenul anexa a fost invadat de tot felul de buruieni si arbusti care, in timp au evoluat si tind sa se extinda si spre proprietatea noastra. Ca o prima masura de precautie, eu - fiul, si mama am indraznit sa gospodarim/ingrijim aceasta proprietate, cu costuri considerabile, doar pentru a ne proteja propria gospodarie, sens in care, in urma cu 5-6 ani, in locul gardului vechi care s-a deteriorat prin putrezire, am construit un gard nou pe fundatie de beton cu stalpi din teava si scanduri groase de gard, iar in curte si pe terenul aferent am defrisat anual rugii, plantele, buruienile si arbustii care incolteau.
Am identificat o parte dintre mostenitorii acestei proprietati si am discutat cu unul dintre ei despre situatia acesteia, dar nu ii intereseaza ce se intampla cu ea, nu doresc sa se implice, urmaresc doar vinzarea acesteia.
N-ar fi o problema pentru noi, caci am dori sa cumparam pentru a dezvolta o livada de pomi fructiferi si o gradina de legume, insa suma solicitata este colosala avand in vedere evolutia preturilor terenurilor si puterea de cumparare a celor din mediul rural.
De actualitate, anumiti indivizi/haimanale (tineri fara capatai/educatie etc.), fara educatie si studii pentru a practica o meserie, si care au dezvoltat si demonstrat oarece abilitati in furturi, fortati de situatiile financiare dezastroase din familiile acestora (traiesc de pe o zi pe alta ... si nu stie nimeni din ce), uneori din proprie intiativa, dar, de cele mai multe ori provocati/solicitati de un alt vecin din apropiere (la randu-i, certat candva cu legea si incarcerat), au trecut la "raiduri" pe aceasta proprietate, de unde au inceput sa sustraga material lemnos provenit din taierea de arbusti si arbori.

In acest sens va adresez urmatoarele intrebari:

1. Ce actiune trebuie intreprinsa pentru a elimina padurisul ce inconjoara propria livada si a preveni in viitor formarea acestuia?

2. Cum trebuie procedat fata de lipsa de implicare a mostenitorilor proprietati invecinate in eradicarea mizeriei si invaziei de arbusti si bururieni care rasar continuu si invadeaza proprietatile invecinate?

3. Cui ai revine atributul mentinerii in buna stare a gardului din fata casei si eventual, al repararii, consolidarii, inlocuirii acestuia atunci cand starea de degradare este maxima?

4. Ce masura se impune a lua in situatia in care unul dintre vecini detine o constructie din lemn, veche, cu un grad avansat de uzura, amplasat la circa 40 cm de gardul nostru si la circa 1,5 metri de casa noastra, si care, in orice moment, dar mai ales acum, sub greutatea zapezii, constructia se poate rasturna inspre peretele casei noastre?

5. Ce actiune trebuie intreprinsa fata de un alt vecin care a construit o magazie la distanta de circa 25-30 cm de gardul nostru, iar constructiile acestuia, o casa si un fanar/patul nu sunt prevazute cu jgheburi si burlane, iar apa provenita de la ploi, precum si zapada, se scurg pe gardul construit de noi?

Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: valeriandinu , utilizator 08:28, 12 Martie 2014
Buna seara!
proprietarii fondului invecinat pot fi obligati la jumatate din contravaloarea repararii gardului dintre cele 2 proprietati .fata de celelalte probleme aratatede dv. ramine a gasiti o soluie practica, directa si care sa nu incalce limitele legale.Cu stima,
Ultima modificare: Luni, 24 Februarie 2014
Admin, administrator
Cu scuzele de rigoare pentru intarzierea lecturarii punctului dvs. de vedere, doresc sa ma informati care acte legislative reglementeaza problema contributiei comune la construirea gardului dintre cele 2 proprietati.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Proprietate si vecinatati valeriandinu valeriandinu Este asa de grea speta prezentata, de nimeni nu-mi poate oferi solutii??? Revin cu tema supusa atentiei dvs. in urma cu cateva zile. Mama mosteneste legal ... (vezi toată discuția)
Distanta intre tuya si gard catalinpr catalinpr Buna ziua, Am un conflict cu un vecin care are o livada langa casa mea. Conflictul a pornit de la rugamintea mea de a nu stropi pomii cu pesticide in felul ... (vezi toată discuția)
Litigiu cu vecinii de gradina ana20162016 ana20162016 Buna ziua ! As dori sa ma lamuriti in legatura cu o problema .Avem la tara o gradina undeva la cateva sute de metri de casele satului , mostenita de la ... (vezi toată discuția)