avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 490 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Data iesirii la pensie, desfacerea CIM, depunerea ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Data iesirii la pensie, desfacerea CIM, depunerea dosarului la casa de pensii

Femeie , 56 ani varsta , 34 ani cotizati , din care 20 ani grupa II .Va rog :
1. Cand am dreptul sa ies la pensie ;
2. Angajatorul ma ameninta ca anul acesta imi pune in brate dosarul de pensionare . Ma poate obliga sau imi poate anula contractul de munca permanent ?
3. Daca imi pune dosarul in brate si ma duc cu el la Casa de pensii , aceasta ma poate pensiona , de drept sau cu penalizare ? Si cat penalizare ?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 13:00, 23 Februarie 2014
Precizati luna si anul nasterii.
Potrivit art.56 alin.1 lit.c C.mun., contractul individual de munca existent inceteaza de drept la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare; la data comunicarii deciziei de pensie in cazul pensiei de invaliditate, pensiei anticipate partiale, pensiei anticipate, pensiei pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare.

Daca este vorba despre o penisonare la limita de varsta, atunci la data cand indepliniti conditiile de pensionare c.i.m. inceteaza de drept.

Daca este vorba despre o pensie de invaliditate, pensie anticipata partiala, pensie anticipata, pensie pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare, atunci c.i.m. inceteaza de drept la data comunicarii deciziei de pensionare.
1. Angajatorul este obligat de Codul muncii sa va inceteze de drept contractul individual de munca (CIM) numai in cazul in care indepliniti conditiile pentru pensionare pentru limita de varsta:
- varsta standard de pensionare;
- stagiul minim de cotizare.

2. Dupa aceea dvs. hotarati daca solicitati sau nu pensionarea.

3. Pentru a va spune daca indepliniti aceste conditii trebuie sa mai precizati luna si anul nasterii.

4. - Angajatorul nu va poate obliga sa solicitati nici un fel de pensie.
- Orice fel de pensie se acorda numai la cerere.

5. - Angajatorul nu va poate "pune in brate" dosarul de pensionare.
- Dosarul de pensionare il face fiecare pensionabil si il depune personal la Casa de Pensii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Raport de munca in caz de pensionare otilia13 otilia13 La o societate comerciala o persoana poate fi tinuta in functie pana la momentul in care indeplineste varsta de pensionare sau se poate mentine pana la ... (vezi toată discuția)
Incetare c.i.m. in caz de pensionare anton981 anton981 Buna ziua . In 11 iulie imi pot depune dosarul de pensionare . As dori sa stiu daca imi mai pot desfasura activitatea pana la primirea deciziei de la Casa de ... (vezi toată discuția)
Incetarea contractului de munca in cazul pensionarii gluten gluten Pentru pensie limita de varsta ,contractul de munca inceteaza de drept ca si la pensie anticipata si pensie de boala? Se face decizie de propunere la pensie ... (vezi toată discuția)