avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 462 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Achizitie locuinta noua pe numele copilului minor
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Achizitie locuinta noua pe numele copilului minor

In cazul in care parintele nu poate achizitiona o locuinta noua cu tva de 5%, intrucat a mai beneficiat de aceasta masura, se poate cumpara pe numele copilului(4 ani) astfel incat sa beneficieze de TVA de 5%?

Declaratia la notar cum ca minorul nu a mai achizitionat o locuinta cu tva de 5% poate fi data de parintele copiluilui minor ca reprezentant/tutore/imputernicit?

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 09:48, 24 Februarie 2014
Buna ziua!
nu , deoarece copilul minor nu are capacitate de exercitiu si nu poate incheia acte juridice.
Minorul nu poate încheia personal acte juridice, el trebuind să fie reprezentat, cu excepţia minorului de 14 ani, care încheie personal actele, fiind obligatorie doar asistarea lui.

Cu alte cuvinte, minorul poate dobîndi bunuri prin acte juridice între vii, încheiate (în cazul de faţă) în numele său, al minorului adică, de părinte sau, după caz, curator, în urma încuviinţării prealabile a actului de către instanţa de tutelă (deocamdată, autoritatea tutelară).

Acum, că poate beneficia sau nu de cota de TVA de 5%, rămîne de văzut. Eu zic că da, iar cel care va da declaraţia în numele minorului va fi părintele (curatorul, după caz).
Si eu zic la fel, insa mai zic si ca ar trebui sa va interesati de efectele unui astfel de act simulat. E nevoie de curator, va va incurca la lasarea mostenirii eventual, va fi nevoie de curator la orice act de dispozitie privind bunul... nu-i floare la ureche si va poate costa, in timp, mai mult decat economisiti acum.
Aveti si eventuale avantaje, mai ales daca mai aveti alte imobile, daca bunul se cumpara de la dezvoltator si are probleme... asta insa inseamna analiza intregii situatii.
In conditiile de acordare a cotei reduse de TVA de 5% la achizitia de locuinte noi nu se specifica o limita de varsta inferioara cat nici una superioara.

Ambii parinti au interese comune cu interesul copilului, deci nu cred ca este necesar un curator, un parinte poate semna in numele copilului in calitate de reprezentant legal.

Va multumesc.
Daca copilul are bani proprii, asa e. Daca parintii de fapt iau un credit ori doneaza banii copilului ori sunt procuratori de fonduri, ma tem ca exista o problema ca parintele sa fie si donator si sa semneze si la donatar, chiar daca nu intr-un act numit donatie.
Pentru ca actele incheiate de minor au o protectie speciala, pentru ca ar exista sansa ca imobilul sa trebuiasca valorificat prin acte de dispozitie subsecvente, eu as netezi acest drum printr-un curator special. Ca sa nu fie dificultati ulterior.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drepturile curatorului special Nicolaz Nicolaz \\"Curatorul special se incuviinteaza sa o reprezinte pe minora la incheierea unui act de donatie,in calitate de donatara.\\"Sunt divortat locuiesc la aceeasi ... (vezi toată discuția)
Donaþie cãtre minor ela76 ela76 Conform art.1013 alin.3 Noul Cod civil : oferta de donatie facuta unei persoane lipsite de capacitate de exercitiu se accepta de catre reprezentantul legal. ... (vezi toată discuția)
Regim tva la achizitia unei noi locuinte seti seti Impreuna cu sotia, detinem o locuinta achizitionata cu TVA de 5% din 2010, dar acum, ne dorim o casa mai mare. Pentru noi, achizitia unei locuinte cu un TVA ... (vezi toată discuția)