avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 417 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Participarea asociatilor ONG la patrimoniul initial
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Participarea asociatilor ONG la patrimoniul initial

Buna ziua,

Stiu ca legea prevede ca un ONG sa aiba minim 3 asociati, insa as dori sa stiu daca este obligatoriu ca cei trei sa contribuie in mod egal sau este in regula un procent de asociere de genul 70%, 10%, respectiv 20%?
Iar daca ulterior un al patrulea asociat va dori sa ni se alature, se poate sa-i cedez un procent din acel 70%?
Si daca unul dintre asociati va dori pe viitor sa se retraga din ONG, este posibil sa cedeze partea sa unei alte persoane?
Va multumesc anticipat pentru raspuns.
Cel mai recent răspuns: radumititean , utilizator 20:23, 25 Februarie 2014
In cazul unui ONG nu se pune problema unor procente ale asociatilor. Aici nu este vorba despre o societate comerciala.
Participarea membrilor la constituirea patrimoniului initial al ong poate fi si in parti diferite. Acest patrimoniu initial este acum de minim 850 lei dar e bine sa fic mai mare pentru ca din acesti bani se vor putea acoperi cheltuielile curente ale ong in primele luni de functionare.
Persoanele care ulterior datei infiintarii ong la judecatorie doresc si sunt acceptate ca membrii cu drepturi depline, nu mai contribuie la acel patrimoniu.
La renuntarea la calitatea de membru sau la excluderea din ong pentru ca a incalcat statutul, acea persoana nu isi retrage banii cu care a contribuit.
Cititi og 26 din 2000 privind asociatiile si fundatiile, actualizata.
@moonprincess: Se pare ca nu ati inteles mai nimic din definitia si esenta unui ONG. Nu se pot ceda sau modifica procente de aproturi, ca toate contributiile la patrimoniul initial au regim de donatie si ulterior cei in cauza nu mai au niciun drept asupra acelor bani si acei bani cu care au contribuit nu le confera nicio creanta sau alt drept asupra asociatiei... Au depturiel specifice membrlor, cum au si cei inscrisi ulterior in asociatie, acestia nemaicontribuind la patrimoniul initial. Nu are nicio legatura conceptul de patrimoniu initial al unei asociatii sau fundatii cu cel de capital social al unui SRL sau SA,.,,. nu se poate majora sau micsora decat prin divizare sau fuziune, nu se poate cesiona, nu exista actiuni sau parti sociale, aporturile nu confera prin ele insele nicun drep, fiind practic niste donatii

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Majorare patrimoniu initial fundatie Audit Vic Cont Audit Vic Cont Fundatiile constituite conform OG26/2000 pot aduce ,ulterior infiintarii, aporturi noi la patrimoniul constituit initial,inregistrand acest lucru in actele ... (vezi toată discuția)
Retragere patrimoniu initial al ong Mona_2014 Mona_2014 Buna ziua ! In cazul unei asociatii infiintate acum 2 ani,care este procedura de retragere a capitalului social ? Ce se intampla cu capitalul social, se ... (vezi toată discuția)
O persoana, mai multe ong-uri magdalenagrigore magdalenagrigore Buna ziua, Intrebarea mea este urmatoarea: O persoana detine un ONG care nu a avut activitate. Acum doreste sa-si deschida un alt ONG, dar pe cazier s-a ... (vezi toată discuția)