avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1096 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Retragere patrimoniu initial al ONG
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Retragere patrimoniu initial al ONG

Buna ziua !
In cazul unei asociatii infiintate acum 2 ani,care este procedura de retragere a capitalului social ?
Ce se intampla cu capitalul social, se depune in contul curent sau ce se intampla cu acei bani ?
Ultima modificare: Vineri, 26 Septembrie 2014
Mona_2014, utilizator
Cel mai recent răspuns: radumititean , utilizator 01:00, 29 Septembrie 2014
Capitalul social se retrage numai dupa inchiderea ONG !!!
Nu este vorba de capital social ci de patrimoniu in cazul unui ong,acesta poate fi retras oricand dupa inregistrarea in registrul persoanelor juridice.
Banii care la constituirea asociatiei au format patrimoniul initial, pot fi scosi din contul bancar si folositi pentru plati in numerar in interesul asociatiei. Nu pentru membrii fondatori.
Nici macar la dizolvarea asociatiei membrii acesteia nu mai pot beneficia de banii sau bunurile existente in patrimoniul asociatiei.
Din og 26 din 2000 privind asociatiile si fundatiile: art. 60. - (1) In cazul dizolvarii asociatiei sau fundatiei, bunurile ramase in urma lichidarii nu se pot transmite catre persoane fizice.
(2) Aceste bunuri pot fi transmise catre persoane juridice de drept privat sau de drept public
cu scop identic sau asemanator, printr-o procedura stabilita in statutul asociatiei sau al
fundatiei.
Mona_2014 a scris:

Buna ziua !
In cazul unei asociatii infiintate acum 2 ani,care este procedura de retragere a capitalului social ?
Ce se intampla cu capitalul social, se depune in contul curent sau ce se intampla cu acei bani ?


Asociatiile nu au capital social, ci patrimoniu initial. Acesta nu poate fi ulterior nici majorat, nici diminuat, nici retras. Are regimul unei donanii, nu se mai poate intoarce vreodata la cei care l-au constituit si nici la membrii asociatiei la un moment dat... Iar daca va referiti la retragere in sensul de retragere a sumei respective din contul bancar, se poate face imediat dupa dobandierea personalitatii juridice, nefiind o suma care sa trebuiasca sa ramana intr-un cont....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Majorare patrimoniu initial fundatie Audit Vic Cont Audit Vic Cont Fundatiile constituite conform OG26/2000 pot aduce ,ulterior infiintarii, aporturi noi la patrimoniul constituit initial,inregistrand acest lucru in actele ... (vezi toată discuția)
Patrimoniul fundatiei - ce se intampla in cazul decesului unui membru fondator? AndreeaMP AndreeaMP In cazul decesului unuia dintre cei doi membri fondatori, patrimoniul fundatiei (masini, sediu) trec la mostenitori sau raman celuilalt membru fondator, ... (vezi toată discuția)
Depunere capital social asociatii si fundatii legally brunette legally brunette Buna ziua ! Depunerea capitalului social pentru infiintarea unei asociatii trebuierealizata de catre fiecare asociat in parte sau este ok ca ... (vezi toată discuția)