buna ziua,
familia mea se confrunta cu un caz de mostenire in urma decesului ambilor bunici. Mama este mostenitor legal in urma declaratiilor fratilor dansei ca renunta la drepturi in favoarea acesteia. In schimb sora defunctului, in ultimii cca 10 ani a beneficiat de 1ha de teren arabil in urma unei intelegeri, la primarie, bazata pe un proces verbal intre cele doua parti (teoretic acea suprafata de teren i s-ar fi cuvenit ca mostenire de la parintii lor, mostenire care la vremea respectiva, acum cel putin 20 de ani, s-a facut pe numele defunctului in cauza). Acum in urma succesiunii actualul proprietar, mama, vrea sa treaca pe numele respectivei matusi acea suprafata de teren, cheltuieli pe care matusa va trebui si pe care refuza sa le suporte amenintand ca va da in judecata actualul mostenitor de drept pentru obtinerea unui titlu de proprietate. Intrebarea mea este daca legal, se pot face demersuri in acest sens de catre o persoana care ar fi avut drepturi de mostenire cu o generatie in urma? si care ar putea fi rezultatele?
Mai clar putin ca nu am inteles,deci bunicului si surorii lui le-a fost retrocedat teren la L18/1991?Iar titlul de proprietate este pe bunicul dar sora lui foloseste o parte din teren desi nu este trecuta pe titlu, asta vreti sa scrieti?Sunteti sigur ca sora bunicului a avut cerere la L18 /1991 pentru ca din cate stiu eu daca ar fi avut cerere, titlul de proprietate ar fi fost emis pe numele ambilor frati(frate si sora), daca nu a avut cerere atunci desi foloseste terenul nu are dreptul la el ,asa ca mama dvs. ii poate pune in vedere sa nu il mai foloseasca daca nu il vrea si daca il vrea sa accepte sa -i faca mama dvs. donatie dar sa plateasca cheltuielile. Daca nu a avut cerere la L18/1991 matusa dvs. nu mai poate solicita nici o palma de pamant. O seara buna!
Raspuns negativ. Sora defunctului bunic nu avea calitatea de succesibil atata timp cat bunicul a avut descendenti. Prin urmare, faptul ca a folosit un teren ce a apartinut bunicului defunct cu privire la care nu s-a dezbatut succesiunea, nu-i confera acesteia un drept de proprietate.
Pe cale de consecinta, mama - singura mostenitoare - prin renuntarea la mostenire a celorlalti frati, este mostenitoare si asupra acestui teren folosit de matusa astfel ca, va putea dispune de teren cum doreste: fie il doneaza matusii, fie il vinde. Cheltuielile donatiei ar trebui suportate de catre donatara, nu de catre donatoare. ;)
Avlil chiar daca este o promisiune de donatie sau de vanzare eu cred ca cel ce primeste tot trebuie sa plateasca taxe notariale, iar "matusa" nu vrea sa plateasca nimic, vrea tot gratis!
Absolut corect, in toate cazurile taxele se achita de matusa, nu m-am exprimat corect. Insa daca mama poate dispune sau nu de teren cred ca depinde de actul ala prin care matusa stapaneste terenul...
Titlu proprietate
Alex.Bot
Povestea este in felul urmator:
Bunicul meu, decedat, a detinut 2 hectare de teren (impartite in mai multe parcele), dintre care au fost vanduti 7 ari, ... (vezi toată discuția)