avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 522 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Executare silita in cazul obligatiilor de intretinere
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Executare silita in cazul obligatiilor de intretinere

Se mai datoreaza obligatie de intretinere in cazul copilului major, pentru perioada cuprinsa intre data terminarii studiilor liceale si data inceperii cursurilor universitare? Care este aceasta data? Este data terminarii anului scolar, sau ultima zi de sustinere a bacalaureatului? Ce obligatii revin beneficiarului obligatiei de intretinere in aceasta situatie? Tertul poprit poate opri retinerea obligatiei de intretinere pe baza documentelor transmise de catre debitor, sau este necesara o hotarare judecatoreasca de incetare a obligatiei de intretinere? Pentru incetarea obligatiei de intretinere in cazul majorilor, inainte de implinirea de catre acestia a varstei de 26 ani, este nevoie de hotarare judecatoreasca? Pe ce baza tertul poprit inceteaza retinerea obligatiri de intretinere in acest caz?
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 06:37, 6 Martie 2014
Va multumesc pentru raspuns. Inteleg ca daca copilul major, beneficiar al obligatiei de intretinere nu face dovada ca urmeaza o forma de invatamant, pot, din initiativa mea, ca tert poprit, sau la cererea debitorului, sa-i sistez plata pensiei de intretinere? De la ce data? Daca pana la 26 de ani copilul major urmeaza diferite forme de invatamant, fara a fi incadrat in munca, putem sa tot jonglam cu dovada urmarii studiilor, respectiv cu plata/sistarea obligatiei de intretinere? Discutia pe aceasta tema este complexa, confruntandu-ma cu multe situatii de acest fel. Personal, consider ca incetarea platii obligatiei de intretinere in baza unei hotarari judecatoresti este solutia cea mai buna pentru tertul poprit. In toate celelalte situatii am de tras fie cu debitorul, fie cu creditorul, multi uita ca sunt de fapt tati si copii.
Multi asa procedeaza, cere partii interesate de sistare ( debitorului) hotarare judecatoreasca, insa am intalnit si cazuri cand angajatorul cerea creditorului dovada inscrierii in noul an universitar la fiecare inceput de an, altfel o sista.
Conteaza si cum e formulata hotararea.. daca in mod abuziv sistezi pensia, te poti trezi in proces pt validarea popririi.

Ultima modificare: Joi, 6 Martie 2014
gi-jane2, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie de intretinere Radu Aura Radu Aura Am instituit poprire cu nume de intretinere pe salariul unui salariat, insa am urmatoarea nelamurire: copilul este clasa a- XII-a, daca nu continua studiile ... (vezi toată discuția)
Pensia alimentara IVANMARIUS IVANMARIUS Tinarul nu mai frecventeaza studiile superioare . Cum se poate opri retinerea pensiei alimentare? (vezi toată discuția)
Intampinare pensie de intretinere major andreiandandrei andreiandandrei Buna ziua! Am fost chemat in judecata pentru continuarea platii pensiei de intretinere fiului meu devenit major, pentru continuarea studiilor. Nu am nici o ... (vezi toată discuția)