Plata pensiei de intretinere este datorata copilului major, pana la implinirea varstei de 26 de ani, daca studieaza , nu obtine venituri dintr-o activitate profesionala si este intrunita , astfel, starea de nevoie. (situatia dreptului la pensia de urmas este identica ).
Pensia este platita de la data introducerii actiunii judecatoresti sau de la data pronuntarii hotararii , dupa cum aportul banesc a fost asigurat sau nu de catre debitorul acestei obligatii.
Poprirea veniturilor , in materie de pensie de intretinere , este obligatorie ,este dispusa de catre instanta de judecata , din oficiu, ordonanta de poprire trimitandu-se societatii la care paratul este angajat (ce are calitatea de tert poprit ).
Ori de cate ori opereaza o schimbare referitoare la locul unde debitorul obligatiei legale de intretinere munceste, reprezentantul societatii tert poprit are obligatia de a instiinta societatea la care persoana obligata la plata pensiei de intretinere este angajata, pentru a fi retinut din venitul salariul cuantumul stabilit de catre instanta de judecata.
Daca opereaza o modificarea a situatiei de fapt , in fata instantei de judecata, se poate proceda la majorarea sau micsorarea pensiei de intretinere, raportat la mijloacele materiale de plata ale debitorului sau la necesitatile creditorului.
Pensia de intretinere poate fi sistata.
Poate fi exercitata si o actiune ce are ca obiect contestatia la executare, in cazul in care copilul major nu studieaza.
Hotararea judecatoreasca este executorie de drept.
Succes.
;)