avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 385 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... PENSIA ALIMENTARA
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

PENSIA ALIMENTARA

Tinarul nu mai frecventeaza studiile superioare . Cum se poate opri retinerea pensiei alimentare?
Ultima modificare: Duminică, 20 Mai 2012
Cornel Vasile, Consilier juridic
Numai printr-o actiune in instanta deschisa de parintele care a fost obligat la plata pensiei de intretinere. Acesta va formula cererea de sistare a pensiei. Instanta va cere tanarului sa faca dovada daca mai frecventeaza sau nu cursurile unei institutii de invatamant superior.
Ultima modificare: Duminică, 20 Mai 2012
Gabriela Monica Ionescu, Consultant fiscal
Piin formularea unei actiuni de sistare a pensiei de intretinere in favoarea majorului si obtinerea unei hotarari in acest sens.
Plata pensiei de intretinere este datorata copilului major, pana la implinirea varstei de 26 de ani, daca studieaza , nu obtine venituri dintr-o activitate profesionala si este intrunita , astfel, starea de nevoie. (situatia dreptului la pensia de urmas este identica ).


Pensia este platita de la data introducerii actiunii judecatoresti sau de la data pronuntarii hotararii , dupa cum aportul banesc a fost asigurat sau nu de catre debitorul acestei obligatii.

Poprirea veniturilor , in materie de pensie de intretinere , este obligatorie ,este dispusa de catre instanta de judecata , din oficiu, ordonanta de poprire trimitandu-se societatii la care paratul este angajat (ce are calitatea de tert poprit ).


Ori de cate ori opereaza o schimbare referitoare la locul unde debitorul obligatiei legale de intretinere munceste, reprezentantul societatii tert poprit are obligatia de a instiinta societatea la care persoana obligata la plata pensiei de intretinere este angajata, pentru a fi retinut din venitul salariul cuantumul stabilit de catre instanta de judecata.

Daca opereaza o modificarea a situatiei de fapt , in fata instantei de judecata, se poate proceda la majorarea sau micsorarea pensiei de intretinere, raportat la mijloacele materiale de plata ale debitorului sau la necesitatile creditorului.


Pensia de intretinere poate fi sistata.
Poate fi exercitata si o actiune ce are ca obiect contestatia la executare, in cazul in care copilul major nu studieaza.



Hotararea judecatoreasca este executorie de drept.



Succes.


;)
Ultima modificare: Luni, 21 Mai 2012
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie de intretinere Radu Aura Radu Aura Am instituit poprire cu nume de intretinere pe salariul unui salariat, insa am urmatoarea nelamurire: copilul este clasa a- XII-a, daca nu continua studiile ... (vezi toată discuția)
Sistare pensie alimentara DeadMau DeadMau In ce conditii se poate obtine sistarea pensiei de intretinere a unui major la varsta de 24 de ani, care isi termina studiile de master? (vezi toată discuția)
Pensie de intretinere restanta Cristina Sanziana Cristina Sanziana buna ziua,am 2 fiice studente care in decembrie 2008 au cerut in instanta majorarea pensiei de intretinere de la tatal lor, pensionar. Incepand cu luna ... (vezi toată discuția)