avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1062 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... pensie de intretinere restanta
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

pensie de intretinere restanta

buna ziua,am 2 fiice studente care in decembrie 2008 au cerut in instanta majorarea pensiei de intretinere de la tatal lor, pensionar. Incepand cu luna aprilie, ele primesc pensia stabilita, dar restantele de la data depunerii actunii, asa cum s-a stabilit in sentinta, nu o primesc. Am telefonat la of. de pensii din localitatea in care e tatal lor si mi s-a raspuns ca ei nu pot retine mai mult de 1/3din pensia lui.In anii trecuti, in situatii similare, fetele primeau restantele, cu conditia ca suma retinuta tatalui, sa nu depaseasca 1/2 din pensia lui . Mentionez ca diferenta pentru fiicele mele e de 1100roni , in total.Cum trebuie de procedat? Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Corina Capotã , Avocat 22:25, 31 August 2009
Faceti proces pentru a obtine o hotarare definitiva care sa il oblige la plata intregii sume , el trebuie sa plateasca pensia cu restante cu tot .
Pentru ca oficiul de pensi sa poata dispune poprirea de sume ,trebuie sa existe hotarare definitiva si irevocabila.Pentru obtinerea hotararii ,promovati actiune civila prin care sa solitati obligarea la plata sumelor mentioante de dvs
Fiicele dv. nu trebuie sa deschida o noua actiune impotriva tatalui debitor. Vina este a Oficiul de pensii. Recomand fiicelor să notifice O.J.P. in sensul de a popri lunar 1/2 din pensia debitorului, avand in vedere faptul ca acesta este obligat la plata unei obligatii de intretinere, conform dispozitiilor art. 409 alin. 2 C.pr.civ., pana la concurenta sumelor restante datorate. În momentul achitării datoriei restante, aceasta va popri din pensia debitorului doar suma stabilita in mod expres de instanta de judecata.
Mentionati in notificare faptul ca, daca tertul poprit - O.J.P. - nu se va conforma acestei notificari in respectarea dispozitiilor legale, veti fi nevoite a introduce o actiune de validare a popririi in contradictoriu cu debitorul si cu tertul poprit, acesta din urma urmand a suporta toate cheltuielile de judecata ocazionate de solutionarea acelui proces. Veti vedea ca, de data aceasta, O.J.P. va reactiona pozitiv. Ar fi bine ca notificarea sa o redacteze un avocat pentru că dă mai multă greutate notificării şi destinatarul ăşi va da seama că nu glumiţi şi că veţi merge mai departe în apărarea drepturilor dv.
Succes! ;)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie intretinere, procent din contracte de munca tip conventie mca mca Prin sentinta judecatoreasca emisa in 2006 s-a stabilit ca tatal sa plateasca 25% din venitul lunar, drept pensie de intretinere. Tatal a facut dovada ... (vezi toată discuția)
O firma poate fi obligata sa plateasca retroactiv o pensie alimentara prin ordonanta de poprire? vaylet vaylet Se poate plati retroactiv pensia alimentara, atat timp cat instanta a trimis ordonata de poprire la firma unde lucreaza fostul sot?(mi-a fost confirmat ca au ... (vezi toată discuția)
Pensie de intretinere Radu Aura Radu Aura Am instituit poprire cu nume de intretinere pe salariul unui salariat, insa am urmatoarea nelamurire: copilul este clasa a- XII-a, daca nu continua studiile ... (vezi toată discuția)