avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 447 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Plangerea penala prealabila
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Plangerea penala prealabila

buna ziua, as vrea sa stiu cum se procedeaza potrivit noului cod penal, daca la art 244 inselaciune. se poate inceta procesul daca reclamantul isi retrage plingerea penala, procesul este in prima instanta, inainte de pronuntarea sentintei.
raspunderea penala inceteaza prin retragerea plingerii sau prin impacare? am inteles ca impacarea partilor nu se mai poate in aceasta faza ,
de asemenea. as dori sa stiu daca medierea intrerupe cauza si daca actioneaza in cazul inselaciunii. va multumesc pentru un raspuns cit mai grabnic
Da, nu se poate in aceasta faza, posibil Curtea Constitutionala sa se pronunte cat de curand in aceasta directie sau poate se va stabili printr-o norma tranzitorie, normal si potrivit jurisprudentei CC si in aceaste cauze ar trebui sa-si gaseasca reglementarea noua mai favorabila.
daca impacarea nu e posibila , retragerea plingerii prealabile are efect? in lege scrie ca aceasta se poate pina la sentinta definitiva
Medierea suspenda procesul penal dar nu mai mult de 3 luni. Retragerea plangerii sau impacarea partilor inlatura raspunderea penala .
La inselaciune, doar impacarea partilor inlatura raspunderea penala si stinge si actiunea civila, retragerea plangerii nu opereaza la inselaciune, care nu este conditionata de introducerea unei plangeri prealabile pentru punerea in miscare a actiunii penale.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Retragere plangere dan@ela dan@ela Buna seara, In cazul in care imi retrag plangerea de la sectie, ii mai pot actiona in judecata pentru despagubiri pe cei care m-au vatamat si din cauza ... (vezi toată discuția)
Controverse privind impacarea părților în procesul penal cezarad cezarad Am 2 întrebări legate de chestiune: 1. care este diferența între RETRAGEREA PLÂNGERII PREALABILE (art. 158 NCP) și ÎMPĂCAREA PĂRȚILOR (art. 159 NCP) ... (vezi toată discuția)
In cazul unei medieri cui si unde ne putem adresa? cristinadamian cristinadamian Si medierea in cazul unui furt din locuinta poate sa aiba loc in orice moment al procesului penal? (vezi toată discuția)