avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 635 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Refuz despãgubire RCA pentru bicicletã avariatã în ...
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Refuz despãgubire RCA pentru bicicletã avariatã în accident

Bună ziua. Acum o săptămână nepotul meu, ciclist împătimit, a fost lovit de o tânără şoferiţă. Nepotul nu are răni doar câteva vânătăi şi o durere de umăr, dar bicicleta este avariată destul de serios. Este un model destul de scump, cam 4000 euro nouă. A lui nu a fost nouă ci cumpărată de pe net, că era mai ieftină, de un bun prieten de al său care i-a făcut-o cadou când a văzut că este pasionat şi el de ciclism. Nu are act de proprietate nici prietenul şi, logic, nici nepotul. Problema este că şoferiţa are asigurare dar firma a cerut act de proprietate pentru bicicletă, altfel nu deschide dosar. Daunele au fost evaluate de un specialist la 2500 ron. Alte pretenţii nu are, nu vrea să o dea în judecată. Ce opţiuni are? Este legal să îi ceară acest act sau e doar un tertip al asiguratorului pentru a nu plăti? Poate că se bazează pe faptul că nu cunoaşte legea, nepotul nu este şi şofer ca să ştie ce drepturi conferă o asigurare RCA.
Cel mai recent răspuns: Constantin Popovici , Consultant asigurari 10:45, 1 Martie 2014
Atunci in cazul bicicletei din topicul de fata cum poate primi cel pagubit despagubiri daca nu este "proprietar"?

Sau poate cere daune ptr vatamare care sa acopere si dauna materiala?
vreti sa va spun de ce in practica nu are nimeni problema asta ? pentru ca oricine poate sa isi face un act pe genunchi care sa dovedeasca proprietatea si il depune la societatea de asigurari
cyan a scris:



Sau poate cere daune ptr vatamare care sa acopere si dauna materiala?


Daca prezinta un certificat medico-legal poate cere despagubiri pentru vatamare corporala !

Si bicla? De ce sa nu ceara despagubiri si pentru bicla?:foottap:

Parerea mea este ca asiguratorul este obligat sa il despagubeasca si ptr bicla indiferent de forma de proprietate, exceptia cred ca poate fi invocata daca bicla ar fi fost furata, ceea ce nu este cazul.

Daca prezinta doar certificat medico-legal ptr vatamare corporala se poate intelege ori ca l-a lovit pe "biciclist" cand acesta se afla pe partea carosabila si atunci se pune intrebarea ce cauta "biciclistul" pe acolo ori ca l-a lovit cand "biciclistul" se afla pe trotuar.

Daca te inunda vecinul sau ii i-a foc casa si ti-o afecteaza si pe a ta, nu esti proprietar deoarece nu ai facut succesiunea inseamna ca asiguratorul vecinului, in ipoteza ca este asigurat, nu este obligat sa te despagubeasca??:-/

Sau te loveste unu cu masina si ai o geanta pe umar cu un laptop foarte scump pe care l-ai primit cadou de la Mos Craciun si ti-l face varza, asiguratorul nu te despagubeste ptr ca Mos Craciun nu ti-a lasat factura cu numele tau??:-/
Ultima modificare: Marți, 25 Februarie 2014
cyan, moderator
Ai intrat pe acest forum sa ceri parerea unor specialisti . Noi iti dam raspunsul strict dupa legislatie in interpretarea ei corecta, din punct de vedere juridic.
Acum ce faci? Ne iei pe noi de urechi ca nu iti convin tie raspunsurile ? Apuca-te de studiat , fa dreptul si da in judecata firma de asigurari daca o sa mai consideri ca face un abuz !

Si ca sa iti si desenez speta ta, poate o intelegi mai usor .
"Bicla" se poate la fel de bine inlocui cu "o masina" . Masina mea, pe care eu ti-o imprumut tie pentru o anumita perioada. In timp ce este in posesia ta, intr-un accident rutier unul o face praf , pe ea, adica pe masina mea .
Dupa logica ta, ar trebui ca asiguratorul sa iti dea tie banii pe dauna . Tu sa faci ce vrei cu ei si apoi sa imi pui epava in brate sa ma spal cu ea pe cap.
E drept, o masina are carte de identitate si talon in care in mod normal este trecut proprietarul . Dar acum cine este de vina ca la biciclete legea nu prevede un act similar care sa ateste proprietatea. In mod clar nu este vina firmei de asigurari.
Asa ca nu ramane de facut decat un simplu act sub semnatura privata prin care un fost proprietar incredinteaza dreptul de proprietate catre tine . Este chiar asa greu ?

Alte discuții în legătură

Accident auto mihaimike89 mihaimike89 Buna ziua. Am o rugaminte. Am avut un accident de masina, iar vinovatul este o masina. Eu eram pe bicicleta. din accident nu a rezultat vatamarea nici unei ... (vezi toată discuția)
Accident rutier cu un biciclist mimisto mimisto Ieri seara sotul meu (sofer) a fost implicat intr-un accident rutier cu un biciclist care s-a ranit la un picior cu axul pefalei de la bicicleta ( pedala ... (vezi toată discuția)