Pensia de intretinere pentru un copil poate atinge plafonul maximal de 25 % din venitul net obtinut, venit ce are caracter de continuitate .
(instanta va solicita o adeverinta care sa ateste veniturile salariale realizate in ultimele sase luni ).
Veniturile sporadice cum sunt primele, premiile , recompensele, sporurile , diurnele nu sunt retinute pentru plata pensiei de intretinere.
La calcularea cuantumului pensiei de întreţinere nu se iau în considerare decât veniturile obţinute in mod constant, nu şi cele întâmplătoare: cele pentru ore suplimentare, indemnizaţiile de deplasare, de transferare, de concediere şi, în general, sumele care nu au caracter permanent, cum sunt şi salariile compensatorii, în cazul disponibilizării debitorului pensiei.
Veniturile nete reprezinta acele venituri care intra efectiv în patrimoniul debitorului obligatiei de întretinere sub forma unei sume de bani.
Pensia de intretinere va fi datorata de la data cand instanta de judecata va fi sesizata, prin cererea introductiva, pensia de intretinere poate atinge plafonul maximal prevazut de Codul civil, asadar, obligatia de intretinere va fi realizata prin remiterea a 25 % din venitul net obtinut .( plafonul este modificat daca este asigurata subzistenta altor copii ).
Hotararea judecatoreasca este executorie de drept, asadar, in cazul in care nu se indeplineste de buna voie obligatia de intretinere sau exista o plata partiala, va puteti adresa executorului, urmand a se popri veniturile salariale sau a fi indestulata creanta prin executare silita, mobiliara si imobiliara .( executarea silita poate fi realizata prin toate formele sale ).
Neplata , cu rea credinta, a obligatiei de intretinere reprezinta elementul constituiv al infractiunii de abandon de familie.