avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 738 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Cum se calculeazã pensia de întreþinere de cãtre ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Cum se calculeazã pensia de întreþinere de cãtre instanþã?

as dori sa aflu si eu cum se calculeaza pensia de intrtinere de catre instanta,pe cate luni salariale se calculeaza 3 luni 6 luni sau 1 an.multumesc
Cel mai recent răspuns: nell12324 , utilizator 13:03, 24 Februarie 2014
Pensia de intretinere pentru un copil poate atinge plafonul maximal de 25 % din venitul net obtinut, venit ce are caracter de continuitate .

(instanta va solicita o adeverinta care sa ateste veniturile salariale realizate in ultimele sase luni ).

Veniturile sporadice cum sunt primele, premiile , recompensele, sporurile , diurnele nu sunt retinute pentru plata pensiei de intretinere.

La calcularea cuantumului pensiei de întreţinere nu se iau în considerare decât veniturile obţinute in mod constant, nu şi cele întâmplătoare: cele pentru ore suplimentare, indemnizaţiile de deplasare, de transferare, de concediere şi, în general, sumele care nu au caracter permanent, cum sunt şi salariile compensatorii, în cazul disponibilizării debitorului pensiei.

Veniturile nete reprezinta acele venituri care intra efectiv în patrimoniul debitorului obligatiei de întretinere sub forma unei sume de bani.

Pensia de intretinere va fi datorata de la data cand instanta de judecata va fi sesizata, prin cererea introductiva, pensia de intretinere poate atinge plafonul maximal prevazut de Codul civil, asadar, obligatia de intretinere va fi realizata prin remiterea a 25 % din venitul net obtinut .( plafonul este modificat daca este asigurata subzistenta altor copii ).

Hotararea judecatoreasca este executorie de drept, asadar, in cazul in care nu se indeplineste de buna voie obligatia de intretinere sau exista o plata partiala, va puteti adresa executorului, urmand a se popri veniturile salariale sau a fi indestulata creanta prin executare silita, mobiliara si imobiliara .( executarea silita poate fi realizata prin toate formele sale ).

Neplata , cu rea credinta, a obligatiei de intretinere reprezinta elementul constituiv al infractiunii de abandon de familie.
multumesc mult.o zi plcuta in continuare

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara Diesel999 Diesel999 Buna ziua, va rog sa ma ajutati cu un raspuns la problema mea. Sunt divortat si am o fetita de 17 ani, pentru care platesc pensie alimentara 25% din venituri. ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara stela1974 stela1974 Buna ziua....am mai apelat la d-voastra si alta data....intrebarea mea este:Cum se calculeaza pensia alimentara ptr un copil?...Care este minimul pensiei ... (vezi toată discuția)
Cum se calculeaza pensia alimentara? 87654321 87654321 Buna ziua, am o intrebare referitoare la cum se calculeaza pensia alimentara pentru un copil minor in cazul unui divort, am inteles ca este un procent din ... (vezi toată discuția)