avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 191 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Cum se calculeaza pensia alimentara?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Cum se calculeaza pensia alimentara?

Buna ziua, am o intrebare referitoare la cum se calculeaza pensia alimentara pentru un copil minor in cazul unui divort, am inteles ca este un procent din salariu, intrebarea este din salariu se scad eventualele rate pentru creditele acumulate inainte de divort sau nu conteaza si ce datorii are tatal copilului de platit?
Cel mai recent răspuns: CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA" , Avocat 09:12, 15 Septembrie 2014
Pensia ce se va stabili e de maxim 1/4 din salariul net, instanta va analiza cazul concret, va tine sau nu seama si de alte obligatii ale tatalui, pensia fixata poate fi sub 1/4.
Pensia de intretinere pentru un copil poate atinge plafonul maximal de 25 % din venitul net obtinut, venit ce are caracter de continuitate.


Veniturile sporadice cum sunt primele, premiile , recompensele, sporurile , diurnele nu sunt retinute pentru plata pensiei de intretinere.



La calcularea cuantumului pensiei de întreţinere nu se iau în considerare decât veniturile obţinute in mod constant, nu şi cele întâmplătoare: cele pentru ore suplimentare, indemnizaţiile de deplasare, de transferare, de concediere şi, în general, sumele care nu au caracter permanent, cum sunt şi salariile compensatorii, în cazul disponibilizării debitorului pensiei.



Veniturile nete reprezinta acele venituri care intra efectiv în patrimoniul debitorului obligatiei de întretinere sub forma unei sume de bani.

Pensia de intretinere, de regula, nu este redusa din cauza obligatiilor contractuale ale debitorului, fata de institutiile creditoare.



Modificarea şi încetarea pensiei de întreţinere

(1) Dacă se iveşte o schimbare în ceea ce priveşte mijloacele celui care prestează întreţinerea şi nevoia celui care o primeşte, instanţa de tutelă, potrivit împrejurărilor, poate mări sau micşora pensia de întreţinere sau poate hotărî încetarea plăţii ei.
Ultima modificare: Luni, 15 Septembrie 2014
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara Diesel999 Diesel999 Buna ziua, va rog sa ma ajutati cu un raspuns la problema mea. Sunt divortat si am o fetita de 17 ani, pentru care platesc pensie alimentara 25% din venituri. ... (vezi toată discuția)
Intampinare majorare pensie intretinere tra1234 tra1234 buna .akm un an am divortat de sotie iar fetita a ramas la ea .la momentul divortului nu dispuneam de nici un venit si totusi mam compromis sa ii platesc o ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara florentina-doina florentina-doina Buna seara.as dori sa stiu daca pot da in judecata sotul pentru a-mi plati pensia alimentara la 2 copii chiar daca nu sunt divortata...specific ca suntem ... (vezi toată discuția)