avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1089 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Recalificare cerere
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Recalificare cerere

buna ziua. Azi sotul meu a avut instanta avand ca obiect contestatia la executare la cererea lui. in cerere a invocat motivul neconstitutionalitatii in privinta legii mai favorabile(are condamnare in octombrie 2013 de 2 ani pt inselaciune art 215 ind 1, 2) si presedinta a precizat ca se admite si se recalifica cererea urmand sa se procedeza conform legii 116 pe 2013 art 23 parca. Imi puteti explica mai exact ce inseamna acest lucru? mentionez ca i-a zis ca poate depune concluzii la dosar si deja a depus un memorium. are sanse sa ii fie redozata pedeapsa sau ne pierdem timpul degeaba??
Cel mai recent răspuns: cosminaa , utilizator 13:22, 25 Februarie 2014
Dacă sunt îndeplinite unele condiții, și conform art . 6 din C. penal, ar putea avea șanse la redozarea pedepsei.


Art. 23 din Legea 255/2013 spune următoarele:
(1) Procedura la instanta de executare cu privire la solicitarile privind aplicarea legii penale mai favorabile formulate ca urmare a intrarii in vigoare a Legii nr. 286/2009, cu modificarile si completarile ulterioare, se va face potrivit dispozitiilor privind executarea hotararilor penale din Legea nr. 135/2010, in urmatoarea ordine de preferinta:
a) din oficiu, de catre instanta de executare pentru persoanele aflate in penitenciar in executarea hotararilor de condamnare;
b) la cerere, de catre instanta de executare pentru celelalte hotarari de condamnare.
(2) Procedura in fata instantei de executare in cazurile prevazute la alin. (1) se desfasoara fara participarea condamnatului si a procurorului. Dupa redactarea hotararii, aceasta se comunica in intregul sau condamnatului si procurorului.
(3) Hotararea poate fi atacata cu contestatie la instanta ierarhic superioara, in termen de 3 zile de la comunicare.
(4) Hotararea prin care instanta de executare constata intervenirea legii penale mai favorabile este executorie.
(5) Contestatia se judeca de un complet format dintr-un judecator, in sedinta publica, cu participarea procurorului si cu citarea partilor.
(6) Hotararea prin care se solutioneaza contestatia este definitiva.
(7) Pentru analizarea hotararilor judecatoresti prevazute la alin. (1) lit. a) potrivit prezentei proceduri, se deleaga la instantele de executare, pe un termen de doua luni, judecatori din cadrul judecatoriilor, tribunalelor si curtilor de apel invecinate

deci ar avea o sansa cat de mica? chiar daca pedeapsa lui nu depaseste limitele noii incadrarii??

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contestatie la executare melinaR melinaR buna dimineata ma intreseaza daca contestatia la executare o face detinutul sau comisia pentru aplicarea legi mai favorabile nepotul meu are pe rol un dasar ... (vezi toată discuția)
Cauza de micsorare a pedepsei cedo cedo In cazul in care noul CP si CPP intra in vigoare la1 feb 2014, cand pot formula in instanta actiunea de contestatie la executare in baza art 461 lit ... (vezi toată discuția)
Noul cod penal 1 februarie 2014 Taty67 Taty67 Buna ziua La data de 1 februarie 2014, penitenciarele elibereaza conform noului cod penal sau trebuie depusa la judecatorie contestatie? Multumesc frumos. (vezi toată discuția)