avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 628 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract de donatie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract de donatie

Care solutie este mai avantajoasa financiar pentru a lasa bunurile celor 2 copii in cote egale? Contractul de donatie sau cel de vanzare cumparare? Bunurile sunt reprezentate de 1 bun imobil si de 3 bunuri mobile...Multumesc
Cel mai recent răspuns: trandafir2 , moderator 22:34, 16 Iunie 2014
Avantajoase pentru cine? Incheierea unui contract de donatie sau a unuia de vanzare-cumparare este taxata de notar cu o suma aproximativ identica. Mai depinde si cum faceti impartirea bunurilor catre cei doi copii. De regula eu recomand contractual de vanzare indifferent de felul bunurilor, pentru ca acesta este mai greu de anulat in instant.
Daca nu mai exista alti mostenitori, statul le asigura celor doi copii cote egale la mostenire.
Daca vreti sa le faceti dvs. o imparteala egala (din punctul dvs. de vedere) faceti-le acte de vanzare cumparare (care daca ei nu va platesc pretul sunt donatie deghizata) sau direct donatie (este mai ieftin decat vanzarea), mai exista si testamentul ... etc, sunt multe variante, insa este important de ce vreti sa faceti asta si in ce context.
Sanatate!
Strict financiar discutam...pentru ca se va imparti egal totul....ma refeream la tarifele notariale si taxele pe care le implica incheierea, fie a unui contract de vanzare cumparare, fie a unuia de donatie...Multumesc pentru raspunsuri
Donatia este mai ieftina.

P.S. Nu stiu cum "se va imparti egal totul" avand in vedere ca bunurile sunt indivizibile.
Cum le dati? Cote parti? ... 50/50% din fiecare autovehicul si la fel si la singurul imobil??
(Intrebare retorica). In fine ... dvs, stiti.
buna seara. am si eu o intrebare. am facut un contract de donatie incheiat intre mine si bunicul meu acum 4 ani dar nu l-am legalizat . are valoare si daca da cum pot sa-i dau putere? mentionez si faptul ca exista si un martor la respectivul contract facut pe calculator iar bunicul e decedat de 2 ani.multumesc anticipat.

Alte discuții în legătură

Contract vanzare cumparare fictiv Wanna2211 Wanna2211 Buna seara. Se da următoarea speta. Bunica a avut grija de o sora care i-a făcut contract de vanzare-cumparare cu clauza de întreținere pentru un ... (vezi toată discuția)
Cedare mostenire mariah2010 mariah2010 Buna ziua.Subiectul este urmatorul.Doua surori au facut succesiunea dupa moartea mamei, ambele fiind mostenitoare.Acum , dupa 10 ani una din surori vrea sa ... (vezi toată discuția)
Dezbatere succesorala paulyno paulyno Buna ziua. As avea nevoie de unele lămuriri in următoarea speta: 1. Exista un teren după care s a facut dezbaterea moștenirii . Pe certificatul in ... (vezi toată discuția)