Unui vecin i-a fost atribuit/vandut in 1971 un teren care a fost preluat de catre CAP de la bunicii mei in anul 1962, iar in anul 1970 acel teren a fost preluat in proprietatea statului in baza unor decrete cu titlu de prescriptie exctintiva. Acest vecin sustine ca acel teren i-a fost vandut de catre CAP. Intrebarea mea este daca acel teren putea sa-i fie vandut/atribuit de catre CAP in anul 1971 atata timp cat acesta se afla in proprietatea statului din 1970?
trebuie sa privim lucrurile separat si anume:
- in baza respectivelor decrete statul a preluat terenul in proprietatea sa. nu discutam daca aceste preluari au fost corecte si deci valabile sau nu ci presupunem pur si simplu ca da.
- daca statul a transferat acele terenuri ulterior in proprietatea cap-ului, atunci desigur ca acesta le putea vinde. de asemenea acesta le putea vinde in conditiile in care avea imputernicire de la stat s-o faca, insa in situatia aceasta in numele statului si nu in nume propriu.
deci, intrebarea se pune foarte simplu: cum arata actul prin care cap-ul a vandut terenul vecinului? daca stim acest lucru, mai putem "dezbate" si "delibera".
in general, terenurile CAP au fost preluate de catre stat in mod abuziv, de la persoanele fizice, prin "marea colectivizare" .Indiferent ce s-a intamplat cu terenul respectiv la acel moment, aveti dreptul sa-l revendicati sau sa primiti un alt teren corespunzator ca suprafata si valoare
atentie doamna eu.ro.lex,
terenul a fost preluat in 1962 in baza unor decrete aparent invocandu-se prescriptia extinctiva - deci nu pare a face parte din "marea nationalizare". asta bineinteles ca nu inseamna ca preluarea in baza decretelor nedefinite nu a fost abuziva!, dar pentru asta trebuie sa stim care este decretul cu pricina si ce exact scrie in actul de expropriere propriuzis.
Revin la intrebarea:CAP-ul putea vinde un teren care era in proprietatea statului?. Precizez faptul ca in CF ultima inscriere este in 1970, cand in baza decretelor 218/1960 si 712/1966 cu drept de prescriptie exctinctiva, acest teren a trecut in proprietatea statului. Problema este ca pe o bucata din acest teren, vecinul si-a construit casa in 1973. Din pacate nu stiu ce act de atribuire/vanzare are de la CAP, ori daca are, deoarece ne judecam cu el de 8 ani si inca nu a prezentat un asemenea act. Detine doar titlul de proprietate emis in 2002, in baza legii 18/1991, prin care i se ,,reconstituie" dreptul de proprietate pe terenul care sustine ca l-a primit de la CAP. Am cerut anularea acelui titlu insa sunt foarte multe multe ,,erori" si nu stiu de care sa ma agat.
de regula sau mai nou (sunt unele hotarari ale iccj din 2003 si 2005 de ex.), titlul statului in baza numitelor decrete se considera nul absolut pentru ca este constatata violenta morala, deci termenul de prescriptie nu putea sa curga.
intrebarea este cum a trecut terenul de la stat la cap!!!!!!
stimabilului nu prea avea ce sa i se reconstituie, caci daca nu ma inseala memoria, in legea 18 nu se pot face atribuiri (la el nu este oricum cazul de reconstituire) pentru terenuri REVENDICABILE!!!!!
recomandarea mea este sa va agatati de toate erorile - cu cat mai multe cu atat mai bine. daca mentionati doar una, s-ar putea ca judele sa o vada dintr-o alta lumina, dar daca invocati 10 motive de nulitate absoluta ii este imposibil sa nu o vada si el in cel putin unul din cazuri.
ati cerut si constatarea nulitatii titlului statului constituit aparent in temeiul respectivelor decrete? este foarte important!!!