avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 447 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... actiune in revendicare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

actiune in revendicare

Am o speta destul de complexa. Am formulat act in revendicare pt o suprafa de 37,49 mp, detinuti fara titlu de catre un vecin. Noi avem contractul de v-c in care se mentioneaza supraf de 880 mp. Vecinul are o decizie a prefectului prin care mama sa a dobandit proprietatea terenului, dupa abrogarea disp legii 58/1974 cand nu avea voie decat sa aiba folosinta terenului. Potrivit acelui contract de inchiriere din 1976 exista o supraf de 880 mp dar numai 780 revine chiriasului. In decizia emisa de prefect insa apara mama acestuia cu supraf de 880 mp. Initial am formulat act in granituire pe care am castigat-o. In cadrul acestui proces a fost efectuata o expertiza care a stabilit ca eu desi apar pe contract cu 880 mp detin in realitate doar 780,47 mp iar vecinul potrivit acelui contract de inchiriere si decizia prefectului are 780 mp dar detine in realitate 817,49 mp. Vecinul a susp dosarul de revendicare pe motiv ca pe rolul instantei a formulat o act in constatarea nulitatii absolute partiale a contractului de vanz-cump in baza caruia a fost emis contr de vanz-cump al meu. Cum ma pot apara de acea eroare din decizia prefectului?
El a solicitat nulitatea actului - titlului invocat de dvs in actiunea
in revendicare, air in mod corect instanta a dispus suspedarea dosarului.
Va trebui sa solicitati si dvs nulitatea ordinului prefectului prin care
a fost improprietarit paratul.

Articolul 23 din Legea nr.18/1991, completată şi modificată prin Legea nr. 247/2005, stipulează expres că „Sunt si rămân in proprietatea privata a cooperatorilor sau, după caz, a moştenitorilor acestora, indiferent de ocupaţia sau domiciliul lor, terenurile aferente casei de locuit si anexelor gospodaresti, precum si curtea si gradina din jurul acestora, determinate potrivit art. 8 din Decretul-lege nr. 42/1990 privind unele masuri pentru stimularea ţărănimii.”.

Conform art. 9, alin.2 din Regulamentul privind procedura de constituire, atribuţiile şi funcţionarea comisiilor pentru stabilirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor, a modelului si modului de atribuire a titlurilor de proprietate, precum si punerea in posesie a proprietarilor în baza prevederilor art. 23 si 24 din Legea nr. 18/1991, republicata, terenurile atribuite din intravilanul localităţilor pentru construcţia de locuinţe si anexe gospodăreşti, până la intrarea in vigoare a Legii nr. 18/1991, se înscriu in proprietatea deţinătorilor actuali, in limita suprafeţelor primite in acest scop de la fostele cooperative agricole de producţie sau de la fostele consilii populare, daca atribuirea s-a făcut de la foştii proprietari.

Daca a primit mai mult decat avea, aveti motive clare de nulitate a ordinului
prefectului.
Ultima modificare: Marți, 25 Mai 2010
Daniel Coman, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ordinul 22 al prefectului onicutza onicutza buna ziua! am si eu o itrebare? cum poate cineve sa obtina acest ordin daca un teren intrat in proprietatea statului comform legii 58/1974 eu fiind proprietar ... (vezi toată discuția)
Lege nr.18 din 19 februarie 1991 legea fondului funciar-interpretare art. 23. - (1) cornaca cornaca Cum se interpreteaza acest articol de lege ? Mai precis ? Art. 23. - (1) Sunt şi rămân în proprietatea privată a cooperatorilor sau, după caz, a ... (vezi toată discuția)
Ce se poate face pt punerea in proprietate a unui teren? geyes36 geyes36 Buna, parintii mei se confrunta cu o problema destul de complicata, careia nu-i pot da de capat, si anume: in 1974 au cumparat o casa si terenul aferant ... (vezi toată discuția)