Buna ziua
As dori o lamurire a situatiei urmatoare:
In urma divortului ,fara efectuarea partajului ..proces pe rol, fostul sot doreste sa de-a in chirie o garsoniera care este bun comun. Poate face acest lucru fara acordul meu?
Multumesc
dvs si sotul sunteti coproprietari devalmasi asupra acestui imobil. Inchirierea este un act de administrare si in cazul din speta nu se poate face fara acordul dvs.
Cred ca nu exista nimic care sa-l impiedice sa inchirieze.
Puteti nota litigiul in cartea funciara, insa nu cred ca fostul sot sa inchirieze pe o perioada mai mare de 3 ani pt a nota contractul de chirie in Cartea unciara si a vedea cu aceasta ocazie ca sunteti in partaj.
Are contractul de la casa si daca nu locuiti acolo, inchieie un contract de chirie si il si inregistreaza la administratie financiara.
Actele de administrare se pot incheia si fara acordul sotului, insa nu mai sunteti soti.
Art. 345
(1) Fiecare sot are dreptul de a folosi bunul comun fara consimtamantul expres al celuilalt sot. Cu toate acestea, schimbarea destinatiei bunului comun nu se poate face decat prin acordul sotilor.
(2) De asemenea, fiecare sot poate incheia singur acte de conservare, acte de administrare cu privire la oricare dintre bunurile comune, precum si acte de dobandire a bunurilor comune.
(3) Dispozitiile art. 322 raman aplicabile.
(4) In masura in care interesele sale legate de comunitatea de bunuri au fost prejudiciate printr-un act juridic, sotul care nu a participat la incheierea actului nu poate pretinde decat daune-interese de la celalalt sot, fara a fi afectate drepturile dobandite de tertii de buna-credinta.
Art. 356
Daca regimul comunitatii de bunuri inceteaza prin desfacerea casatoriei, fostii soti raman coproprietari in devalmasie asupra bunurilor comune pana la stabilirea cotei-parti ce revine fiecaruia.
textele indicate de dvs vorbesc despre "soti" ori, in speta prezentata s-a efectuat divortul, caz in care coproprietarii nu mai au calitatea des soti. In aceste conditii, devin aplicabile prevedrile art 641 NCC.
Vreti sa impiedicati inchirierea... pentru ca?...
Ce exact urmariti, care e logica, vreti sa va mutati acolo, sa vindeti, de ce sa nu inchirieze?
Poate inchiria doar o cota parte, sa stiti.
Cristi, eu una cred ca poate inchiria (depinde si de contract, sigur) cu riscul de a da despagubiri, in baza 641, 636, mai multe coroborate pe-acolo. E mai aiurea sa il lasi gol ca sa platesti intretinere degeaba la el, intr-o anumita masura un contract de inchiriere pe un termen scurt poate fi aproape considerat act de conservare... :) Stiu, nu e conservare conform cod civil, dar daca aproape iti cadea o teava si chiriasul il repara... sau inchiriezi pe 3 luni care sunt de iarna si oricum plateai caldura... e de vazut cazul concret.
Proprietate comuna
aschiutza
Buna ziua,
Inainte de toate, rog sa-mi fie iertata stangacia in formularea subiectului...
Divortul meu s-a pronuntat pe data de 20 aprilie 2010, inca nu am ... (vezi toată discuția)
Partaj
mini_cinie
Spuneti-mi va rog,in situatia in care eu am divortat acum 3 ani si jumatate (si nu am facut inca partajul) ce sanse am sa pot obtine jumatate din 2 imobile ... (vezi toată discuția)