avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 455 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Imprumut sau credit?
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Imprumut sau credit?

Buna ziua,

O PJ romana poate primi un imprumut sau credit de la o PJ straina dar purtator de dobanda?
Mentionez ca PJ straina nu este banca sau alta institutie de credit.
Ce acte mai trebuie intocmite pa langa contract? Firma din RO trebuie sa intocmeasca si factura si sa plateasca impozit pentru suma primita?
Stiu ca o PJ romana nu poate acorda imprumuturi si nici credite daca nu este autorizata in acest sens dar nici nu poate primi avand in vedere ca firma de la care ar primi este o PJ straina si nu o PJ romana?
Sau care ar fi varianta corecta?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Oranina Dumitru , Contabil 19:47, 22 Aprilie 2009
PJ romana poate primi imprumut cu sau fara dobanda.
Atentie la insa ca la calculul impozitului pe profit deductibilitatea acestei dobanzii este limitata (vezi Titlu II din Codul Fiscal) , iar la plata dobanzii, in fuctie de cazul in care va aflati, sa trebuiasca sa mai platiti un impozit cu retinere la sursa (vezi Titlu V din Codul fiscal si Conventia de evitare a dublei impuneri).

Taxare usora!
Consilieru va multumesc pentru raspuns. Puteti sa imi spuneti daca pe langa cele de mai sus mai trebuie sa intocmesc si factura si sa platesc 16% din suma primita cu titlu de imprumut?

Multumesc
alina240 a scris:

Consilieru va multumesc pentru raspuns. Puteti sa imi spuneti daca pe langa cele de mai sus mai trebuie sa intocmesc si factura si sa platesc 16% din suma primita cu titlu de imprumut?

Multumesc

Factura se intocmeste cand vindeti ceva: un bun sau un serviciu sau cand incasati un avans pentru vanzarea unui bun sau serviciu.
Deci in cazul expus dvs primiti o suma de bani, pe care trebuie s-o rambursati integral sau conform unei grile prevazute in contract. La transferul banilor trebuie sa prezentati bancii contractul.
In cazul platii dobanzii lucrurile se complica usor, trebuie retinut din valoarea dobanzii si virat la statul roman un impozit cuprins intre 0-16 % in functie de situatia in care se afla firma careia ii platiti dobanda si cum se incadreaza acesta in prevederile Codului Fiscal si daca Romania are incheiat cu statul respectiv Convetie de evitare a dublei impuneri.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intrebare, imprumut sau credit? alina240 alina240 Buna ziua, Am o intrebare daca ma poate ajuta cineva. Ex. O PJ romana poate primi un imprumut sau credit de la o PJ straina dar imprumutul sau creditul ( ... (vezi toată discuția)
Dobanda la un imprumut primit de la o persoana fizica straina Nicoleta-Daniela Moldovan Nicoleta-Daniela Moldovan Am o situatie pe care nu stiu exact cum sa o rezolv. O societate a primit de la un cetatean olandez un imprumut. S-a intocmit un contract la notar, s-a ... (vezi toată discuția)
Impozite pe dividende pentru pf si pj, rezidente- nerezidente ContSters53671 ContSters53671 Buna ziua, Am o speta destul de incurcata (cel putin pentru mine :">) in care trebuie sa spun care este cota care se aplica in ceea ce priveste impozitul pe ... (vezi toată discuția)