avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 810 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Se (mai) poate rezolva ceva pe cale legala?
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Se (mai) poate rezolva ceva pe cale legala?

Buna seara,
Am imprumutat pe cineva cu bani; o parte din banii mei, alta din credite facute pe numele meu. Nu am niciun act care sa dovedeasca faptul ca banii din creditele facute pe numele meu, le-am dat persoanei respective. Am insa martori, dar nu stiu cat conteaza in situatia data. Intrebarea mea este: exista vreun motiv, vreo baza legala pentru care pot actiona in judecata persoana respectiva? Mentionez ca 90% din salariu il dau pe ratele respective pt ca persoana mai sus mentionata, nu mai poate plati (eu sunt de parere ca nu mai vrea si ca a premeditat totul). Acest lucru imi afecteaza mult viata, mai ales ca am un copil caruia trebuie sa-i ofer cele necesare, iar in conditiile astea imi este foarte greu.
Multumesc!
Puteţi acţiona în judecată persoana respectivă, puteţi dovedi cu martori că aţi împrumutat persoana, instanţa poate emite o hotărâre în acest sens dacă aţi reuşi s-o convingeţi, problema este cu executarea
Trebuie să fiţi conştientă că un proces în instanţă vă costă bani, timp şi stres, reuşita nu este asigurată, iar dacă vi se recunoaşte dreptul, trebuie să aveţi de unde vă recupera banii.
Deci: persoana împrumutată are serviciu cu carte de muncă? Are proprietăţi sau bunuri valorificabile? Să ştiţi că şi executorul judecătoresc costă, şi nu puţin.În prima fază, trebuie să-l plătiţi tot dvs., urmând a recupera tot de la împrumutat, ori dacă nu are nimic pe numele lui...X-(
Ultima modificare: Miercuri, 26 Februarie 2014
Martonze, utilizator
Puteti sa il actionati in judecata pentru restituirea sumelor imprumutate avand la baza declaratiile martorilor; era foarte bine, totusi, sa fi avut si o "recunoastere" scrisa din partea lui! Pe baza hotararii judecatoresti (daca va fi in favoarea dvs) puteti sa il executati silit pe bunurile (mobile sau imobile) sau pe salariu/venituri!
Multumesc mult pt raspuns! Exista si probabilitatea ca hotararea judecatoreasca sa nu fie in favoarea mea?
Daca probatoriul este bine "realizat" sunt sanse mari de castig, dar nimeni nu va poate garanta 100% rezultatul intr-un proces! Si avocatul are o obligatie de diligenta (sa depuna toate diligentele necesare pentru obtinerea unui rezultat bun), ci nu are o obligatie de rezultat! Rezultatul, adica "hotararea" o da judecatorul, el apreciaza probatoriul administrat in cauza!
Multumesc pt raspuns!
Persoana respectiva are serviciu cu carte de munca (mai nou), are o proprietate pe numele ei si are si bunuri valorificabile. Din cate stiu eu are si un cont in banca blocat din motive cel putin discutabile. Ma astept la un proces lung, obositor, costisitor si stresant, dar cred ca nu poate fi mai rau decat acum.

Alte discuții în legătură

Recuperare imprumut facut cu chitanta de mana dorelbaiu dorelbaiu In 30.11.2006 am imprumutat o persoana cu suma de 10.000 Ron in baza unei declaratii de mana, scrisa de cel care a imprumutat banii, cu toate datele lui ... (vezi toată discuția)
Escrocherie ma_ria ma_ria Buna ziua, Am o problema de rezolvat. Am imprumutat acum 5 ani de zile bani la doi amici care aveau de acoperit un cec in banca. Nu avem nici un inscris in ... (vezi toată discuția)
Recuperare bani imprumutati oliviuganceanu oliviuganceanu Buna ziua,as dori sa stiu daca sunt in posesia unei declaratii scrise de mana din care reiese faptul ca am imprumutat o persoana cu o anumita suma de bani in ... (vezi toată discuția)